Sunday, August 28, 2011

dam dim dum

hello readers, ramadhan telah datang dan bakal berakhir, semoga keberkatannya kita perolehi. diam tak diam dah 28 ari umat islam menunaikan ibadah puasa kan.dan maka berakhirlarh riwayat i sebagai pekerja Noreis Trading. dah berhenti dah, dah dapat gaji dah. errmm, terasa rindu pulak kat hidayah, dahlia, kak zura, kak sofie & qila. tape kalian semoga berjumpa lagi di masa akan datang. and ari ni paksu ajak g shopping and i just nak cari wedges, act nak beli snickers but tade size. so sedey then just beli wedges at vincci since it is affordable, ikut hati nak yang lain but sayang duit larh. :) so after pusing pusing penat badan kan, kami decide balik since everybody got their things except paksu. cian dia. sampai umah agak lambat sebab singgah ambank bayar wet kereta makcu i. then sampai umah ktorang riuh berborak since lama da tak jumpa makcik-makcik. so happy but this year kan, tak larh semeriah dulu sebab orang yang paling kuat dalam keluarga i da pergi buat selama-lamanya. GRANNY, i really miss u. everybody miss u but allah lebih sayangkan granny. may u peace there. -alfatihah- semua siblings dah berkumpul skrg ni. meriah meriah. semoga kami tabah hadapi hari raya pada kali ini since this is first eid without u. 


Salam Aidilfitri to all blogger's 

Monday, August 22, 2011

hilang


tengok gambar j mesti tak paham kan. kanak kanak ni menangis. cmni larh rupa budak tu. cerita nya cmni, 
kul 6 petang da balik kerja, ok hari ni my friends sent me home since my parents balik kampung. i teringin minum soya jagung so i beli kt pasaraya sahaja. then tengah i tunggu my friends kan, i ternampak seorang budak kecil menangis yang kuat sangat then bila ada sorang kakak ni cross in front of me, kakak tu cakap budak tu cari mak dia. cian giler. cuba u all bayangkan kanak kanak tu umur dia around 2 years old, i guess larh kan mencari mak dia yang sibuk membeli belah di pasaraya sampai tak perasan mana anak dia. ish ish, tak patut. anak bukan senang senang nak dapat, sedangkan orang yang tidak punyai anak, berusaha untuk dapat kannya, ni da ada, tapi leka sampai anak terabai. cian adik tu. semoga dia jumpa mak dia. awasi anak anda tak kira di mana jua anda berada. cuba bayangkan, orang nak ambil kesempatan memang banyak. lagi lagi kanak kanak seusia ini. so hati hati yea.


renung renungkan dan selamat beramal

selamat berbuka puasa kawan kawan.


Saturday, August 20, 2011

sibuk

makin nak raya, makin sibuk di kedai. kadang kadang masa cepat berlalu, kadang kadang tu masa lambat berjalan. sekarang ni sedang menghitung hari utk berhenti. yeah yeah.

advance :
  
SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN, 
kalau ada wat salah antara nampak dan tak sila maaf kan, lumrah manusia akan wat silap kan..


Thursday, August 11, 2011

ramadhan dan syawal

selamat menyambut ramadhan al-mubarak. semoga bulan keberkatan ini dapat menambahkan lagi keimanan kita terhadapnya. insyallah. tahun ni dapat sambut ramadhan bersama ibu dan ayah setelah 4 tahun berada diperantauan. dalam menyambut bulan yang mulia ini, dalam membuat persediaan syawal yang bakal menjelma ini kami sekeluarga dihimpit rasa sayu bila orang yang paling kami sayang telah pergi buat selama-lamanya. paling terasa akan pemergiannya adalah paksu. cian dia, sabar yea cik. besar hikmah disebalik yang terjadi ni. betul kata orang, bila orang tu dah pergi tinggalkan kita baru kita rasa ingin menghargainya. kehilangan nya amat dirasai. tahun ni tahun pertama beraya tanpa dia di sisi. sedih sedih. sob sob. bila time buka puasa terasa sunyi sebab dia orang yang paling sibuk dan gembira bila anak dan cucu balik. paksu sunyi, i tau tu tp life must go on kan, yang pergi tetap pergi. kita yang hidup mesti redha dengan ketentuannya. paksu ceria bila kami pulang berbuka bersama-sama. tengs to maksu sudi balek kg. ketiadaan atok kurang dirasai sebab kami lebih rapat ngan yang perempuan atau saya panggil dia nenek, mak kepada ibu saya dan adik-adiknya. juga tahun keempat ketiadaan atok. 

i love both of you but dia lebih sayangkan kalian, semoga granny & granpa aman di sana :
al-fatihah to :
almarhum abdul latif bin hitam
almarhumah hajah ramlah binti bujang

Monday, August 1, 2011

ramadhan datang lagi

seperti tahun tahun yang sudah, semua umat islam akan menyambut ramadhan al-mubarak. hanya sebulan setahun. berbeza nya ramadhan kali ini ialah jatuhnya pada bulan kemerdekaan and insyallah we will celebrate eid on 31august if i'm not mistaken. pada i, ramadhan kali ini sama seperti yang lepas cuma beza nya i dapat sambut bersama keluarga setelah 5 tahun tak dapat berpuasa penuh di rumah, asyiknya diperantauan. so i akan manfaatkan ramadhan kali ini bersama keluarga and also puasa tahun ini saya berdua bukan seorang, hahaha. anyway, tengs to allah for this chance.

terawih malam first, i solat di surau al-muttaqin bersama ayah, ibu, aishah and my lil sister. seronok dapat solat terawih. first in my life i wat 21 raka'at. habis solat terawih tu suddenly teringat kat one of my bff Hanisah, sebab kat kolej dulu dia teman setia i if ke terawih. uhuk uhuk, kak cha serius miss u. hope will meet u soon. really want !!
ok, nak cerita sedih ni, first ramadhan i kerja ok. tak cuti. so kene larh bekerja untuk mencari sesuap nasi. 

btw to all readers -> selamat menyambut ramadhan al-mubarak
semoga ramadhan kali ini memberi seribu keberkatan kepada anda semua
amin, mudah mudahan

lastly : i miss my late granny. al-fatihah, may allah bless u granny !!