Sunday, December 29, 2013



Alhamdulilah setelah 1 tahun 3 bulan tempoh perkenalan kami, akhirnya kami mengikat hubungan kami dengan ikatan pertunangan. Tanggal 29hb Disember 2013, secara rasmi nya aku dah jadi tunangan orang. Hahaha. Macam tak caya tapi itu lah reality. After this kena lah belajar-belajar dengar kata yea. Hahaha. Apa-apa pun, rancang nak cepat di bantutkan. Majlis mungkin pada bulan Disember tahun depan. In shaa Allah. Semoga dipermudahkan ya Allah. Apa-apa pun majlis tunang kami ni rambo. Haha. Tade risik-risik. Sekali jalan j. Biar lah orang nak kata, aku malas nak layan. Penat dengar cakap orang end up orang tak penah nak dengar cakap kita. 

Apa-apa pun, syukur alhamdulilah. Allah memudahkan plan kami. Terima kasih ya Allah. Semoga hubungan kami ini kekal hingga ke jinjang pelamin. Semoga kami matang dan sabar dalam harungi ikatan pertunangan ini. Amin. On my majlis tu tade sape pun nak amek-amek gambar ke apa tau sebab unformal and family aku yang masak semua nya. So adik-adik semua sibuk tolong ibu kat dapur. Apa-apa pun terima kasih yang tak terhingga semua. 

Ni lah dia encik tunang saya.


p/s : tengs amy for the doodles art
tengs everyone

Wednesday, December 25, 2013

Kita merancang Allah yang tentukan. Aku merancang untuk berkahwin di usia 27 or 28 tahun. Tapi aku tak sangka pula jodoh aku sampai di awal dari rancangan aku. Aku sebagai hambanya redha, terima. Mencuba untuk menyakin kan semua orang. Adakah jika aku berkahwin sebelum bekerjaya aku tidak bisa membalas jasa kedua orang tua ku? In shaa Allah sampai mati pun aku takkan lupa kan siapa kedua ibu bapa aku. In shaa Allah aku tidak akan lupa untuk membalas semua jasa mereka sebab aku sedar, tanpa dorang siapa lah aku. Aku cuma perlukan sokongan dari mereka bukan menjadi pembangkang utama. Ya Allah, berat nya ujian yang kau berikan ni. Tapi ya Allah aku akan cuba untuk bertahan, aku akan cuba harungi semua ujian mu dengan penuh kesabaran. Kau kurniakan lah kesabaran yang tinggi dalam diri aku untuk harungi semua ini ya Allah. Sesungguh nya hanya padamu tempat aku mengadu ya Allah. Kau permudahkan lah semua urusan ini ya Allah. Ameen ya rabbal alamin.


p/s :
- Ya Allah semoga kau bukakan lah pintu hati orang-orang yang menjadikan aku cukup kenal siapa diri mereka sebenar ya Allah
- Semoga kau permudahkan lah ya Allah segala urusan kami ya Allah.

Monday, December 23, 2013

Nak dirikan rumah tangga dalam masa yang sama belajar. Boleh ke? Aku sendiri terfikir sendiri, boleh ke aku belajar dan jadi isteri. Andai aku kahwin time belajar, tidak boleh ke aku balas jasa kedua ibu bapa ku? Adakah jika aku berkahwin sebelum bekerja menghadkan aku untuk membalas budi mereka? Aku tertanya-tanya. Ada bertanya pendapat banyak pihak. Memang lepas berkahwin seorang isteri kene patuh dengan suami. Tapi dalam hubungan suami isteri takkan takde toleransi ke? Bukankah berkahwin itu bukan setakat dengan pasangan tetapi dengan seluruh ahli keluarga? Jadi kenapa perlu pertikai kan isu bila berkahwin time belajar tidak boleh balas jasa kedua ibu bapa? Tak faham aku dengan sikap manusia zaman sekarang. Pada aku zaman sekarang ni jangan lah nak berkira sangat ke apa, yang penting utamakan lah hukum. Tak rasa berdosa ke nak tanggung anak perempuan sendiri kalau keluar berdua-duaan dengan kawan lelaki. Memang boleh elakkan tapi zaman sekarang ni bukan macam zaman dulu. Apa salahnya berkahwin, halalkan hubungan tu kan. Salah ke? Dari berkepit, naik kereta berdua, berjalan berdua dengan tanpa apa-apa ikatan. kan baik nikah kan saje. Sungguh aku cukup tak faham. Cuba lah buka sikit minda tu. Kami bukan nak buat benda jahat, kami nak dirikan masjid, nak buat benda baik, kenapa nak halang? Nak bagi macam-macam alasan? Kenapa? Aku ingat dia lah yang terbaik tapi aku cukup tak sangka dia hanya pandai berkata-kata. 

Mungkin orang yang baca akan cakap aku ibarat tak reti nak kenang budi orang tua. Tapi aku agak terasa dengan keputusan yang mereka lakukan. Aku kecewa dengan sikap mereka. Terlalu mendengar kata orang, terlalu termakan hasutan orang. Perlu ke urusan keluarga benarkan orang luar masuk campur. Sebab benda-benda macam ni lah aku jadi serabut. Nak belajar pun malas mana tak nya asek sakit kepala. Da seminggu jugak lah aku menjadi ratu air mata. Lagi menyayat hati bila dia ada masa kurang memahami situasi aku. Terasa macam aku ditekan dari setiap genap orang. Tertekan sangat. Ya Allah, kau permudahkanlah semua nya. Hanya padamu tempat aku mengadu. Sedih hati. Sayu sungguh. Apa-apa pun aku dah malas nak fikir panjang, aku serah pada Allah. Semoga jodoh kami panjang. Semoga orang sekeliling boleh menerima qada dan qadar yang ditetapkan oleh Allah. Amin


p/s :
Semoga apa yang kami rancang
Allah permudahkan segala-galanya.
Untuk mendirikan masjid, untuk menjadikan 
halal di sisi mu ya Allah.

Monday, December 16, 2013

Terpanggil

Sedang aku sibuk dengan kehidupan seharian, aku terkejut bila mana si dia mula bersuara mengenai plan yang kami sudah rancang agak sekian lama. The moment start masa balik dari wedding kawan dia. Tergamam babe bila fikir balik. Sebab apa plan nya sekejap. Hahaha. Selalu orang bagi tempoh setahun ni tak. 6 bulan j. Mati-mati. Hahaha. Da lah dengan aku tak kerja lagi. Masih di gelar student trang tang tang. Tepuk dahi banyak kali. Hehe. Memang lah dia dah kerja tapi nak wat majlis kahwin, tak best tak guna duit sendiri. Ok, first plan berdua j lah. Lama tak lama dah discuss. Aku jenis simple bukan complicated person. Aku bukan cerewet macam ada certain girl out there. Macam aku, orang nak wat ke alam seterusnya biasa nya ikut adat. Merisik, Meminang, Baru Nikah kan. Aku nya style giler rambo, tade majlis2 tunang ni. Cukup mak ayah dia dtg anta cincin. Time tu dah kira risik, tunang. Cincin pun aku tak minat nak dua. Cukup satu. Sebagai tanda sudah. Settle bincang berdua, dia ajak citer ngan mak dia plan ktorang ni. Alhamdulilah mak setuju. And mak jenis aku jugak simple. Senang giler deal ngan mak. Ok, ada satu masalah dalam otak aku. Nak deal ngan mak ayah aku lak. Adeh, kusut otak. Aku balik kampung awal sebab paksu nak nikah, jadi aku amek kesempatan ni untuk discuss ngan ibu ngan ayah. mula2 aku discuss ngan ayah j sebab mak aku kekadang macam singa laut. Hahaha. Lastly ibu duduk kt hall ngan aku, aku pun bukak mulut cakap sal tunang. Pastu ayah join sekali. Hah, lagi memudahkan. Bincang-bincang. Semuanya lah. Plan ktorang. Mula-mula mak ayah aku berat. Tapi bila aku cerita kan keadaan sebenar dorang macam layan j tapi dengan syarat buat yang simple. Same like to abang. And aku pun memang nak yang macam tu j pun. Tanak bersanding bagai. Lagi dorang setuju. Ok, set sekali lagi ngan dia. Setuju dah lah kira ni. Aku syukur sangat Allah macam bagi jalan kat kami. Alhamdulilah. 

Aku ingat panas sampai petang, rupanya ribut di tengah hari. Kan aku dah ber-peribahasa. Mana tak nya, bila aku buka mulut kat makcik2 aku, dorang dengan lajunya menokok tambah segalanya. Dorang suruh tukar tarikh, suruh mintak hantaran, barang batal air sembahyang pun dorang tetapkan. Aku apa lagi garu kepala. Aish, ni payah orang Johor kalau terlalu ikut orang sangat camni lah jadi nya. Biasa lah bila dah ada bersuara semua ikut lah termasuk mak aku tu. Geram kejap sebab apa, sebab benda ni aku ngan dia ada sedikit salah faham. Letih melayan, Ari demi ari, aku decide nak deal ngan ayah j, Alhamdulilah ayah senang runding. Ktorang stick jugak ngan tarikh ktorang plan ngan semua yang ktorang plan. So, sekarang aku harap sangat, mak ayah aku terima and tetap pendirian. Semoga Allah permudahkan urusan kami ini. Ameen.


p/s : urusan kahwin biar family tetapkan
bila family besar campur tangan
memang haru biru.
Learn from past

Thursday, November 21, 2013

Setahun Sudah

tuttt tuuttt...

Oh mai. Oh mai. 
Ya Allah diam tak diam dan tanpa sedar setahun sudah kami berkenalan. 
Ya Allah, aku mohon jika sudah tertulis dia jodoh ku dan dia adamku 
semoga kau kekalkan lah hubungan kami ini. 
Kau permudahkan lah segala urusan kami Ya Allah. 
Sesungguhnya hanya padamu tempat aku mengadu. 
Ameen Ya Rabb.


p/s : 
apa pun jadi pesan semua orang padaku adalah sabar
ibu pesan di sebalik sabar tu mesti ada manisnya
sabar jaja, In Shaa Allah. Yakin pada Allah.
He's the best creator.

Tuesday, November 12, 2013

Masak-masak

Hello guys, rini I nak citer sikit. I ni allergy udang and sotong. Kasihan kan. Family I cakap rugi bawak I makan seafood. Hello, I just allergy udang dan sotong but I bley makan ketam, kerang, kupang, lala, pepahat. So rugi ke? I rasa tak. Hahaha. Kalau ikut hati nak bedal sotong ngan udang boleh saje but I choose to skip both of it sebab I tak rela nak menggaru or timbul segala bijik-bijik. Hahaha. Kenapa I bebel sorang-sorang ni, hah nak citer ni. I tak makan udang but I cook for my housemate tonight. Menu hari ni butter prawn and kangkung berlada. Huahua. Kasihan housemate I penat balik kerja. I pun masak kan lah untuk mereka. Pape pun I punya masak butter prawn tu ikut resipi I sendiri sebab apa sendiri, sebab I tukar susu cair kepada Susu full cream I. hahaha. Pape pun depa cakap not bad, om nom nom. Untuk menu I just makan ikan masak taucu j. Pun sedap. Hahhaa. Pape pun, sekarang memang I dah lama tak makan luar, just masak sendiri kat umah. Ktorang bergilir-gilir turun padang. Masak untuk satu rumah, jimat pun jimat. Puas at pun puas at. Hahaha. Sekian, untuk hari ini. 




Sunday, November 10, 2013

Nasi Lemak

Hye semua. Rini I nak update sal makanan. Huahua. Nada meroyan pun ada. Mana tak meroyan. I punya lah lama tak balik kampung which means my parent's house kan. Almost 2 months. By the way di sebabkan rindu punya pasal dengan sambal tumis my mum, I pun decide untuk masak nasi lemak. Weeee~. My first time attempt ok, Alhamdulilah jadi and sambal tumis tu pun jadi walaupun hasil tangan I so rasa dia tak lah sesedap Ibu nya air tangan but persis ok. Hahaha. Masuk bakul angkat sendiri pulak. Hahaha. By the way sebab I tak makan sotong so I pun buat dua jenis sambal which is sambal tumis for me and sambal sotong for the rest. Joget-joget ok sebab jadi. haha. Mana tak nya selalu tengok j si tipah masak kali ni dari awal sampai akhir sendirian berhad ok. Berbekal kan tunjuk ajar Ibu. Hahaha.

Gambar tak amek sebab kamera tak cantik so I just google. Tq mr. google. =)

Sambal Tumis

Sambal Sotong

Nasi Lemak nya


p/s : Ibu pesan kalau nak kahwin,
benda kene jaga perut suami.
So practice make perfect.

Thursday, November 7, 2013

Dating

Hello hello
Salam Awal Muharam to all muslim in the world. May this year will be bless always.
Hari ke-4 keluar. So tired but happy sebab last day keluar is dating time. Weweweee~
Siap siap, tengah hari jugak keluar nya. He picked me at KL sentral. Then terus ke Kelana Jaya. Guess what g KJ tu sebab heli. Kalau dah hobi tu kan. I pun layan j lah since dah itu minat dia and now sikit sebanyak tahu lah sikit-sikit pasal heli tu. In meantime nak sampai kedai heli tu I pun book terus tiket wayang since Thor ni box office movie. I terus pilih 3D since 2D full house. Yang ada just seat bawah, oh tak sanggup nak dongak. Hehe. Sementara tunggu heli di baiki, kami lunch at PHD sahaja. Makan-makan then terus gerak ke paradigm mall. Movie at 410pm. Weeee~ lama tak tengok 3D movie. Movie habis 610pm cmtu then terus gerak ke kedai heli back. Siap heli, settle everything, baru dia tergerak nak call Halim. And lagi sekali masuk ke paradigm mall sebab nak lepak sekali plus waiting someone untuk amek barang video. So this is my first time meet Halim's wife. Borak-borak. Happy, nice to meet them. Thank sayang for the moment. Then pusing-pusing dalam Harvey Norman. Lama jugak pusing-pusing. Hahaha. Abis amek barang ngan that person, kami pun pulang lah ke rumah. He sent me to shah alam. Balik awal sebab esok dia kerja. And he need to rest. Btw, tengs sayang for the day. tengs for spent time with me for today. Happy. Btw Thor movie best. Tak rugi tengok. 


p/s : Semoga happy sahaja selalu

Tuesday, October 29, 2013

To AWAK;

   I love you. 
   I love that I hope you know me well. 
   I really love your facial expressions. 
   I do love the way you say my name. 
   I love the way you want to tell me anythings. 
   I love your smile. 
   I love your laugh. 
   I love that we have the same sense of humour. 
   I love that we are on the same wavelength. 
   I love the friendly flirting. 
   I love our conversations. 
   I love that you care, even if it's not the kind of care that I really           want. 
   I love that your are never awkward around me. 
   I love how you smell and how it lingers on my clothes. 
   I love your hugs and how they are warm and safe. 
   I love the way your eyes light up when you laugh. 
   I love how you are such a geek sometimes.
   I love that if I'm your favorite. 
   I love that our hands fit together perfectly. 
   I love that you are concerned about me, even sometimes you ignore     me. 
   I love that you make me burst into fits of laughter after everything       you say, because you really are that funny to me. 
   I love how you trust on me. 
   I love how we are best friends. 
   I love that I can trust you well. 
   I love that you are close by. 
   I love that I was able to know you.
   I really do love you with all my heart. 



I miss you.
I can’t take this anymore.
I can’t just sit here and think about you every day.
I want to see you now.
But how?
I wish I could fly already.
Distance is a bitch.
I wish I could see you at least once in a month.
But it’s okay, we still manage to email and communicate there.
I just miss you so much, I guess.
I miss being next to you, I miss holding onto you, I miss seeing you.
I miss everything about you. 
If I could choose, I would never let you out of my arms again.

p/s : 
This all words come from my heart

Monday, October 28, 2013

Quote


"Kalay SAYANG dia jangan EGO. 
Kalau RINDU dia jangan DIAM. 
Kalau CINTA dia jangan CURANG. 
Hargailah dia kalau tak nak kehilangan si dia." 

Suddenly scroll home facebook, terbaca quote from the newly wedds. Penuh maksud. Yes, I admit I'm ego but try my best to make it low and I really hope u do the same. Either u or I, I think we both need to change. Not only from my side, it's from us. I really mean it.

p/s : 
btw tengs for the quote.

Wednesday, October 16, 2013

Aidiladha

Selamat hari raya Aidil adha. Tak terlewat lagi. Tahun ni berlainan sebab beraya di Selangor bersama yan and mas. Sebab kerja lah I tak balik kampung, Ada tuisyen private. So plan to masak rendang ayam and kuah kacang daging only plus nasi impit. Start masak kul 9 malam and abis kul 1 lebey sebab nak kering kan rendang tu take time. And my first try attempt I did it. Btw tengs to my mum sebab direct to me from Johor. I love u mum. Apa-apa pun hari raya haji tak terasa sangat kesedihan tu. So I bangun pagi early sebab nak solat hari raya. Just go to surau seksyen 7 only. Quite late sebab hujan renyai-renyai. Selesai solat raya pulang sebab yan and mas kerja while me kerja malam. Before balik tu snap picture jemaah korban. Total 10 ekor lembu. Selamat berkorban yea. 

Pulang ke rumah apa lagi makan-makan. Lapar oi. Hahaha. Makan-makan, tengok movie raya yang disiarkan. Macam biasa lah. Dalam kul 12pm cmtu terlelap biasa lah tinggal sensorang kat rumah kan. Around 1pm dapat chat dari dia. I just reply macam malas nak g rumah dia but he seem merajuk. I pun decide to siap-siap and gerak juga ke rumah dia. After siap-siap. Tunggu teksi and my lucky sebab teksi tak lama kene tunggu. Sampai KTM padang jawa tak lama untuk tunggu tren. Dalam kul 2 naik tren sudah. and sampai KL sentral 245 cmtu. And he picked me at KL sentral then go to Mid valley cari tiket sebab nak cari tiket wayang Insidious 2. Unlucky sebab tiket for 515pm full house so decide to buy ticket 1150 pm which is midnight movie. After buy ticket go to Big Aeon to buy buah tangan untuk family dia. Settle beli buah tangan makan at pizza hut then balik gombak. Sampai gombak around 615pm cmtu. Lepak-lepak ngan family dia. Borak-borak. 

I ada bawak baju untuk tukar. Tak mandi sebab leceh so I just wash up sahaja. Lap-lap sikit sahaja. Then dinner sikit then tengok-tengok tv sambil dia wat keje sikit. While tunggu kul 11 cmtu, dia terlelap sekejap at kerusi. Pity him. Then dia mandi, siap-siap bagai. Kami pun gerak keluar. Salam-salam mak dia, say bye to his father and his brother then ke movie lah kami. Cerita dia seram tak sangat tapi terkejut. Nasib ada dia. Movie habis jam 2pagi. Balik shah alam then dia blek gombak. Oh, lama giler tak tengok movie bersama. Had a quality time together. Gonna miss u. 

p/s :
always pray for us
pray for u

Saturday, October 5, 2013

Majlis Bertandang

Bersawang sudah blog I. Haha. Padahal malas nak update ok. Pape pun, entry this time I nak upload picture saje untuk majlis bertandang at umah I ritu, hehe. Majlis berjalan agak lancar dengan sederhana sahaja. My mum wat kecil-kecil sahaja. Sebab majlis sambut menantu kan. Pelamin ke apa ke tade. Just biasa-biasa j. Hehe. I rasa bersyukur sebab ada makcik-makcik I tolong and sponsor certain things. Tengs to paklong sebab sponsor dinner and breakfast. All tipah's sibling for the souvenir. Tengs to family ayah for coming especially family from singapore. By the way on that majlis, ramai agak terkejut sebab kami pakai sedondon, pakai button badges and paling ramai tanya tang tudung sebab tudung pun semua se-pattern kecuali ci tipah, mak pengantin kan kene lah lain sikit. hehe. And paling penting special thanks to mr photographer atas kesudian mengambil gambar tanpa sebarang bayaran. Thank you so much. I love you sayang. So ni lah gambar-gambar yang di ambil oleh kesayangan saya yang mendapat pujian dari ramai orang. 


Ni lah hasil usaha tangan encik kekasih :















P/s : Serius I sangat happy bila awak datang Johor.


Monday, September 23, 2013

I miss u. It's really and I really2 mean it.  I want to hug u at this time and I want to seek the apologize from you. Actually I'm out of idea how to persuade you.

"ya Allah kau lembutkan lah hatinya. Kau bukakan lah hatinya untuk maafkan aku. Amin"

To awak;
Saya mintak maaf kalau saya dah singgung perasaan awak. Awak, please reply all my mesej. Sakit tau bila di ignore kan. Kalau ada awak tak puas hati awak cakap lah. Jangan lah diam. Kita bincang lah.

Saturday, September 21, 2013

Sakit untuk kali ke berapa ntah. Try to hide but I can't.

"Ya Allah, engkau maha mengetahui. Permudahkan lah segala yang sulit. Speechless yang amat sangat. Kau permudahkan lah semuanya Ya Allah. Kau lembut kan lah hatinya Ya Allah"

I miss u, miss all about u, miss us.
Don't know how to persuade u.
Don't know how to ignore u.

Thursday, September 19, 2013

Wishlist

Alamak, nampak nya entry kali ni nak melalut sakan lah. Hahaha. By the way, hello to all reader. Sepanjang tahun 2013 ni I rasa I belum wat wishlist lagi lah. Kahkahkah. Apa pun walaupun dah masuk suku terakhir untuk tahun 2013 ni, I nak jugak kalau ayahanda tercinta mahu menunaikan nya lah kan. Hehe. I tanak lah paksa tapi kalau dia tunaikan kira bersyukur sangat-sangat lah kan. Hehe. I ni bukan anak manja bukan anak tunggal bukan jenis yang nak sesuatu kene ada depan mata on the time I mintak. I tau ayah I bukan tanggung I sorang. Tapi I ada 4 lagi adik beradik kat bawah I. Sebab sejak kecik I di ajar untuk jadi seorang yang sabar. Even I ni sorang yang agak baran or paling tepat kepala angin tu tak masuk ego, degil lagi kan. Since dari kecik dah di didik dengan sifat sabar, I belajar jugak jadi penyabar. Hewhew. Ok, meh citer balik wishlist I nak untuk tahun 2013 ni. Wishlist dari I ni kepada ayahanda sebabnya ayah dah janji. Kalau I keje dah pun I still mintak jugak. Haha.

Wishlist 2013 :

Elaun ditambah (dapat dah)
Jam Tangan Fossil
Handphone 
Vacation
Tayar empat siap bumbung
Umrah 2014



 Harap-harap sebelum tamat 2013 
lah semua wishlist I ditunaikan,
Kalau tak dapat kita forward ke depan.

Monday, September 16, 2013

aku terima nikahnya

hye hye hye

As usual lah, I dapat update blog bila free and bila otak I rasa serabut. Dengan cara ni I dapat lupakan sekejap masalah yang melanda otak I. Kali ni I nak share it's all about my new family members. Actually this September which is this month is a busying month for us one family also big family. Why I said that, this is because my eldest siblings in my family menamatkan zaman bujang nya bersama pilihan hatinya. Tanggal 13hb September 2013, dengan sekali lafaz. Alhamdulilah abang I dah bergelar suami uolls. Husband to Nur Haniza binti Mahmod. To my sista welcome to Suri's Family. Since this is the first marriage in our family, we all semua kurang faham sikit adat mengadat ni. Al-maklum lah kami kurang nak pentingkan adat-adat ni. Tapi dah nama nya pun orang melayu kan. haha, Qiute nice bila family kakak ipar I ni kuat dalam dalam mengamalkan adat-adat melayu ni. Thanks to you guys because of you we all the new generation still can feel it. 

Seperti sedia maklum, orang Johor kan, sangat kuat dengan adat. Bila bertunang dah nampak dah. Kenapa I cakap camni. Kalau kat johor kan bila keluarga lelaki dah masuk meminang, on the day pihak lelaki datang anta cincin they need to sertakan sekali duit tanda which is duit tanda ni like jumlah duit hantaran yang nak diberi kepada bakal isteri lah. Benda tu actually sebagai bukti lah, nanti orang pihak sebelah cakap tade bukti bila kita bercakap macam tu j. Ibu I agak pening sebab pertama kali. Hahaha. I pun kene tempiasnya. Tape pengalaman. On the day hari pernikahan biasa lah tok kadi ikut lah segala step-step sebelum akad nikah berlangsung. lepas nikah, ada majlis berinai. Biasa nya malam sebelum majlis bersanding. Malam berinai ni sama macam majlis tepung tawar j cuma beras dia ganti ngan inai. Apa lagi tenyeh j lah kat pengantin. Huahua. Dengki lah. Bila lagi kan.

Masa bersanding masa paling seronok kalau kat Johor. Sebabnya, ada satu adat yang kat semua tempat tade kecuali Johor. Iaitu adat tol untuk pengantin lelaki so siapa-siapa dapat bakal isteri belah johor kene lah sediakan duit tol lebih-lebih yea. Bukan untuk tol Plus sahaja. Nak masuk ke rumah pengantin perempuan pun kene tol tau. Kalau yang mendengki ni biasa lah. Dorang panggil kerabat dorang. Penuh depan pintu tanak bagi pengantin masuk. Tu baru kat pintu kat pelamin lagi, mak andam nya lagi. Botak-botak. hahaha. Since pengantin lelaki abang I, abang I suruh I jadi pembagi tol kepada penjaga-penjaga tol. Hahaha. Seronok ok. Paling seronok. Ramai lah berebut-rebut nak duit tol tu. Lepas settle segala tol, dapat lah si pengantin lelaki ketemu pengantin perempuan. After that biasa lah majlis tepung tawar belaku. Lepas tu biasa lah makan beradab then potong kek. 

Since we guys masing-masing nak balik jauh. Kami pendekkan masa, lepas makan amek gambar family then pulang ke rumah masing-masing. Sampai ketemu semula yea semua on 28hb. Kat umah I pula.

to big brother :
happy newly weds
may ur marriage lasting till jannah
be a good husband to your wife
treat her as well as ur treat ur tipah
cepat-cepat ada baby. tak sabar nak jadi anty

family picture


duit tol time

Monday, September 9, 2013

Doa Selamat

Ho ho ho, Hye hye.

Lama benar rasa tak berblog ni. Meh kawe update sikit. Citer nya gini, I blek johor last thursday, naik bas jam 4 petang. Kenapa I balik, adalah kerana Ibu I macam merajuk ngan I. Haha, Kuat touching jugak kak tipah kita ni. Apa pun, I tak sampai hati bila ibu cakap tak pe lah kalau tanak balik. Ibu tak paksa tapi nada dia bercakap tu wat I rasa seba salah. I pun decide balik johor. I naik bas then I terus sms ayah suruh pick me at station bus at 9pm. I nak balik ni I tade gtau pun ayah ngan ibu just give them suprise. Haha. I sampai tepat kul 9, makan malam bersama ayah. While ibu kemas sikit-sikit. Then while makan-makan tu, ayah cakap cmni 'esok anta ayah g kerja then bawak ibu g pasar'. Amboi baru sampai dah dapat arahan. Haha. I pun ok j actually since tujuan I balik ni pun untuk tolong tolong dorang. 

Since I off dari mengerjakan kewajipan kan, I bangun lewat sikit around 645am camtu, then I mandi-mandi then siap-siap. Hantar ayah g sekolah awal sebab ada hari sukan, then terus ke pasar besar. Macam-macam ibu beli. Daging, perut, ikan,sayur-sayur. Semua untuk kenduri. Ibu kan memang pelanggan tetap pasar besar ni maka ramai lah penjual-jual yang memang dah kenal cik tipah ni. Yealarh selalu datang ngan ayah tetiba datang ngan anak-anak. Maka berlaku lah sesi beramah sikit. Haha. Macam-macam lah I pun kene tempias di tanya. Hahaha. After siap beli barang kat pasar, jalan jalan kat pasar baju. Hahaha. Seronok. Ada yang kenan tapi malas lah, sebab duit tak withdraw lagi. Kah kah. Actually g pasar baju tu sebab nak cari tuala untuk orang kendarat nanti. Settle barang ibu pulang ke rumah. Tapi since si cantik nak beli lemon, dia ajak singgah Econsave. Kat Econsave kedai masih tutup lagi sebab baru kul 9 lebey camtu. Pusing punya pusing, kat sejam lebih jugak. 

Akhir nya pulang lah kami ke rumah. Tekaan ibu tepat bila Mak Sal tertanya-tanya ke manakah ibu, kantoi di situ I pulang. Hahaha. On the day majlis kenduri tu, kami anak beranak j rewang sendiri, jiran-jiran datang agak lewat. I ngan si seha siang ayam while ibu kemas sikit-sikit. Dah siap-siap semua ibu pun start masak perlahan-lahan. Around tengah hari tu paksu datang, lepak ngan paksu. Sebab kat dapur ada kawan-kawan ibu. Malas nak join, I siap kan minum mereka sahaja then decide to bentang carpet semua. Susun kerusi semua. Settle semua kerja turn untuk relax jap. Tengah relax-relax ngan paksu family sebelah ayah pun sampai, around maghrib camtu. Apa lagi, bertambah sibuk. Sebab nak kejar kan maghrib, nak kejarkan jamu tetamu. Since suasana agak kelam kabut, I ngan ibu ngan seha bergilir-gilir mandi dan solat. Settle semua, around kul 8 cmtu tetamu mulai ramai. Begitu jugak kawan-kawan ibu. Penuh depan dan belakang. Riuh sekejap. I ngan ibu tolong Mak Sal bungkus kan untuk kawan-kawan dan sedara. Majlis abis around 930 cmtu. Settle semua, kemas kemas. Borak ngan family sebelah ayah, layan anak-anak jiran. Siap kemas totally jam 11 cmtu. I terus tumbang, tak sempat mandi just wash up sahaja. Kepenatan okay. 

Masa kenduri berlangsung menu yang di hidang kan biasa-biasa sahaja. Yang tak boleh nak tampung kuih muih, sangat banyak ok. Ramai jiran-jiran sedekah plus ibu pun ada tempah dua jenis maka bertambah-tambah lah jenis kuih muih. Main menu malam kenduri tu :

Nasi putih
Ayam masak lemak cili api
Daging masak kicap
Sambal goreng jawa
Kubis goreng
Sambal belacan plus ulam-ulaman
Ikan masin bulu ayam

Kuih muih pula :
Talam cendol 
Pulut hijau 
Pulut durian
Karipap
Bingka labu
Kasturi goreng
Kuih bakar
Kuih cara

Ni lah makanan nya. Ada yang tade gambar.

Credit to encik google for the few picture.
 
 
p/s : ibu pesan nak wat kenduri kawen bukan guna duit sikit.
so menabung lah dari sekarang since jiran dah bersuara next is my turn. Haha

Wednesday, August 28, 2013

Since raya tak sedap badan. Kenapa ni, apa yang tak kene yea. Batuk so far ok da. But lately asek tak sedap badan saje. Kejap-kejap rasa nak demam. Sobsob. Pastu sekarang ni kerap sangat sakit kepala. Kenapa yea. Tak faham ngan imune badan sendiri. " Ya Allah, kau sembuhkan lah apa sahaja sakit ku. Permudahkan segalanya. Berikan lah aku peluang untuk membahagiakan kedua orang tua ku, ahli keluarga ku dan dia dan jugak si dia ". Ameen.

Sunday, August 25, 2013

Third Week

Fuuhh it's 17th Syawal already. Third week da kan, kejap sangat masa berjalan. When I said it's third week in Syawal its means too for me. Because masuk minggu ketiga jugak I batuk-batuk. Not feeling well ok. Suara pun serak-serak basah ala ala Ramli Sarip. But suara I gonna be fine lah but still serak bak kata yan. hahaha. Dalam tiga minggu ni jugak kesihatan I pun celam belum. Kasihan bak kata si tipah. Demam memang berbalik sebab tonsil I bengkak ok. I dari kecik memang bila demam or batuk tonsil memang akan bengkak. And few times jugak lah admitted sebab ada infection in blood. My lucky this time tak perlu admitted sebab I tak rujuk ke hospital. Hahaha. I malas nak makan ubat actually. Just jumpa doktor usop. Dia pn dah faham ngan I. huahua. BTW semalam kan again I kene cirit birit kot, tatau nak class ia as what sebab dr jumaat malam I kuar masuk toilet. Really tak larat. Nak jalan pun bongkok, Sadis sungguh rasa. Bila kuar masuk tandas ni kan bila g klinik ubat dia air garam lah kan kan, haha. Bertimbun da ubat tu, I tak usik pun. I just wat air halia+kunyit. Ibu I selalu cakap halia elok untuk angin and kunyit elok sebab it can help to reveal ur stomach if ada luka. I lagi rela minum air tu dari air garam tu. Selain ubat garam tu I dapat ubat gastrik tau. Biasa la tu. I kan tak reti jaga makan lagi-lagi bila perubahan tempat berlaku, mana tak nya kt johor makanan terhidang atas meja. hahaha. kat shah alam everything sendiri. Pape pun Tengs tipah sebab selalu bebel suruh makan on time. Next time I will listen to u ok. 

Sendiri sakit sendiri jaga
Berdiri di atas kaki sendiri
it's me

Sunday, August 4, 2013

Third Night

Today I bangun agak kelewatan lah. I kurang tdo and anty pun tak bising sangat pun. I bangun-bangun routine I buang all the toxin, mandi then sambung tart shell sikit j lagi. Today I g hospital lambat sikit sebab tumpang cousin I dia shift petang. Around kul 115 I keluar rumah and cakap kat anty semua. Anty tanya balik buka tak, I cakap tatau lagi then sepupu I cakap tayah, I will iftar at hospital. Hahaha. Yealarh plan asalnya, I nak dia drop at hospital then balik ambik but cousin I make a deal. Klu dia drop nnt malam dtg sendiri ppum or I bawak kereta. Aish. Mengeluh sat, so I pun choose bawak kereta. Bila dah bawak kereta possibility untuk balik iftar ada kan. I tak kesah pun. Sebab I will inform anty later either balik or tak kan but cousin I dah cakap cmtu, I ok j lah. On my way to hospital kan, dia cakap drip air dah bukak. Hah, syukur alhamdulilah hati I cakap. Jalan jammed ok, al-maklum nak raya. Semua orang nak g OU. Hahaha. First I drop my cousin at PPUM then I direct to Assunta Hospital but before that I belikan shower foam, shampoo and air kotak laici as his request. Naseb I tau jalan sikit sikit. Sampai hospital around kul 2 camtu I park kat tepi jalan tapi bila tak reti guna stereng lock, I decide to park kat atas j. Dalam hati I fikir, bayar pun bayar lah. Janji kereta selamat. Sampai hospital, mak abah baru jugak sampai. Actually masa I parking kt luar hospital I dah nampak kereta abah, hehe. Pastu tak lama lepas tu kakak ngan abang dia sampai. Kami pun duk lah borak-borak bagai semua. Macam-macam kakak dia tanya, I pun sama lah. Masa mak g solat dia g mandi. Tukar baju. Dah dua malam pakai baju yang sama sebab ada drip kan so susah nak tukar baju. Haha, kesian dia. 

Family dia tak lama sangat pun datang. Around an hour j camtu. Mak tanya kat I, I teman dia ke. So I pun terus terang lah. I teman sampai malam sebab sekali amek sepupu balik keje. Mak cakap tape lah, dia ada kawan. I teman lah budak manja ni dari petang till kul 9 camtu. Before I balik tu nurse masukkan antibiotic for the last bottle and for this time lagi sakit dari yang dua botol lepas. Kesian kat dia bila tengok muka berkerut tahan sakit. Tapi dalam sakit sakit tu sempat lagi wat lawak. Kelakar lah awak ni tahu tak. Hahaha. Before I balik, I refill kan air putih then letak tepi katil dia. Nanti senang dia nak minum. I gerak ke PPUM tapi sempat carik Petron sebab nak isi minyak. I sampai PPUM agak lambat. Around 930 then I drive sepanjang balik tu sebab sepupu I penat. Sampai rumah kul 1010 camtu, another cousin are waiting us. Masuk rumah borak-borak then anty I suruh buat air semua. I pun buat lah. Pastu another anty tanya I dari mana belum sempat I jawab anty I tolong jawab. Ni ayat dia 'si hajar ni sekarang ada dua kerja, siang jadi jururawat kat assunta, malam jadi the tart shell maker' I gelak j dengar. Tengs anty sebab tak kesah untuk dua tiga hari ni. Mak azi tanya lah sape sakit semua. I pun story lah. Dorang memang suka usik I. Cakap I ni bibik kat umah damansara ni tapi pada I, sikit pun x kesah sebab I tolong anty sebab anty banyak tak kesah ngan I. Tengs you guys. Sepupu I tanya condition dia. I pun story lah. Dorang nya ayat esok lusa ok lah tu. Cepat-cepat I amin. 

Punya lah kepenatan kan, I tertidur again atas sofa dengan tak mandinya bagai. I terjaga kul 1 camtu sebab dapat text dari dia. Dia ngadu sal jiran sebelah bising bagai. Kesian pulak kat dia. Aish, dari siang tadi kot dia nak tdo j mesti ada gangguan. Apalah mentality orang sekeliling ni kadang-kadang tak peka langsung. Kalau kat hospital tu buat buat lah hormatkan pesakit lain. Tak faham sungguh. Tapi terjaga dia sekejap j around sejam lepas tu dia tdo sampai pagi. I ni duk baca blog kawan I bagai kan sampai tak perasan jam dah kul 2++. I bangun mandi, solat isyak then tdo. I set alarm for sahur pun tak sedar langsung. sedar sedar 630. Subuh j lah cerita dia. Then I tdo balik sebab tak larat sangat. I bangun back kul 930 and guess what I dapat text dari dia and he will discharge. Waaahhhh. I'm happy for you sayang. Bill dia agak banyak lah untuk 3 day 3 night he spend about 3K. Since GL tak keluar lagi he need to settle use his money first. Nampak tak permainan hospital swasta. Kalau dalam bank tade ribu-ribu jangan harap nak admiited. So better amek insurance sebab medical dia akan support. 

Peace yaw
Sayang kita da discharge
Awak duduk rumah rehat, Ok?

Saturday, August 3, 2013

Last entry I kan I story about dia admitted kan. Ok, kali ni I nak continue j lah. Tak habis lagi story nya. I bangun sahur then I chat with him, dia ngadu nurse datang 2 3 jam sekali. Itu memang procedure mana mana hospital. Nurse akan datang check the patient untuk BP, Pulse, Suhu badan and bla bla bla. Nak tanak kene terima aje lerh. Hahaha. Kata nak admitted kan kan. Lepas sahur selalu after subuh I will sleep for few hour tapi tatau lah kenapa mata ni tanak pejam. I pun duk chat lah dengan dia. Around 8++ he chat suruh teman. I ngantuk sebenarnya tapi disebabkan sayang, I korbankan waktu tido I so I pun siap siap and my lucky uncle tak keluar lagi. I asked him to drop me at Hospital since dia pun nak keluar ke somewhere. Around 1030 I sampai. Dia kirim mineral and colgate. I add up kan lozenges. I sampai sampai dia dalam toilet, I keluar turun kedai beli topup sat. I naik balek dia dah siap lap lap badan. Layan lah dia kat situ, chit chat ngan dia. I suruh dia tido tapi dia main main. Since dia sakit ni, manja, nakal, sensitive ok. Tapi I sikit pun x amik hati. Orang sakit kan. Kawan-kawan I cakap, kalau tak sakit tak dapat nak manja-manja. It's ok lah sayang, I give chance lah. Around 3 I blek rumah. I nak tolong anty masak. I cakap kat dia I datang malam tapi after breakfasting lah. I sampai rumah around 4++. Ngantuk giler sampai I ttdo otw blek rumah. Sampai sampai rumah I terus tido. I sedar sedar dah 6++. Tengok anty yang masak sensorang. Ala, rasa kesian tapi anty cakap sokay. Anty cakap I penat. Tengs anty sebab faham I. While anty masak tu, I pun bancuh adunan untuk wat tart shell untuk yang ke 6 kali nya. I start buat around kul 7 camtu sambil tunggu waktu buka. Lepas buka I sambung sambil chat with him. Suddenly dia cakap tayah datang pun tape sebab dia tahu I penat. I pun ok lah.

Ten minutes after that he chat suruh bawak charger if I datang. Nampak tak. Hahaha. I geli hati tengok dia kadang-kadang. Naseb lah I ni sayang you tahu. I pun asked anty cakap nak pinjam kereta sebab nak hantar charger kat dia and anty cakap jangan balik lambat. I cakap lah waktu melawat till 930 j. I pun rushing lah. Tapi before tu I singgah McD sebab siang tadi dia cakap nak nugget. Ok, done done drive thru kene queue panjang. I geram, I direct j g section 14 since I teringat kat situ ada McD. Jalan waktu malam lagi lagi nak raya ni sangat sibuk. Jammed everyewhere. I pun sampai agak lewat lah. Sampai pun dah 920 cmtu. Tapi still can visit, I just tulis nama kat guard and I naik tengok dia. Ok, sampai sampai j I tahu kenapa dia quite bad mood. Drip dia extend untuk 2nd bottle antibiotic and this time sakit punya. Ya allah kesian nya. I bagi charger, nugget, and lozenges again. I duk sebelah dia sambil tengok and dengar dia cakap sakit. Sabar j lah yang I boleh cakap and my lucky that time ubat tu almost finished. I lap kan badan dia. Then bagi dia makan nugget. When the drip remove and nurse continue with air tangan dia a little bit lenguh, I try untuk urut but dia sikit marah sebab I tertekan tempat yang sakit. Aish sayang I ni. Muka garang tapi bila sakit cenggeng. Hewhew. Standard lah benda tu actually. Settle semua, around 1045 I balik. Hati berat but I have to sebab I nak siapkan tart shell I. Bye bye darling. Have a good rest yea.

I never forget to pray for you, for us in my solat
The routine happened since I fall in love with you sayang
Your are my second person after my family
 

Friday, August 2, 2013

Warded

Entry kali ni still nak story about him. Bangun pagi j rutin harian I wish him morning and tanya about condition dia. He reply me he getting worst and he asked me to come to his house. Jauh di sudut hati memang I nak g but transport tade. Cousin I shift pagi and anty keje office hour. Around tengah hari dia cakap nak g General Hospital sebab tak larat dah. I pun ok lah sebab abah tolong hantarkan, tapi bila I whatsapp dia tapi no feed back, i jadi risau. So I decide to sms mak dia tanya condition. Selang 2 minit camtu, mak dia call I gtau dia g hospital then mak dia cakap if nak datang, datang lah. Then after siap semua, I means tolong cousin I prepare barang untuk masak, I g rumah dia  agak lewat petang and lewat sampai rumah dia. Around 630 sebab jammed jalan ke arah kepong and queue agak lama masa drive thru McD. 

On my way tu kan, kat area batu caves camtu mak dia call cakap transfer kes dia ke panel dia which is Assunta Hospital sebab kene masuk wad. I pun speechless at the first time then I teruskan j lah g rumah dia since da dekat. At least tengok condition dia. Haish risau lah I bila dia sakit teruk camni. Sampai j rumah, I whatsapp dia tapi dia tak feed back, I pun dengan kentalnya berjalan ke rumah dia and nasib baik adik dia kat luar so tayah lah I kene jerit. I masuk-masuk j tengok dia dah terbaring dengan muka ketat yang amat, paham lah I dia sakit sangat masa tu. Pastu kakak dia pelawa I iftar kat rumah. Memang pun sebab waktu tu da 645. I pun sit beside him and asked him but dia memang tak larat nak jawab. Pity giler kat awak sayang. Bila dia batuk paling kesian. I pun mintak minyak kat kakak dia then I sapu kt dada nak bagi dia lega. Waktu iftar j I join sibby dia berbuka. Half way makan tu mak and abah balik amek report untuk rujukan panel dia. Makan makan, borak borak. I tanya kat mak dia sebelum ni pernah ke dia sakit teruk camni. Mak cakap ni first time and punca dia teruk lepas dia mandi ais. Terus I ingat dia memang ada gtau dia mandi ais. Ish, geram pun ada. Around 830 abah ngan mak ajak I ikut g hospital. I segan but kakak dia pun suruh so I pun follow lah. Sampai hospital around 9++, direct terus ke emergency. Register bagai, I tolong tulis untuk dia sebab tangan dia tak larat. Then queue lah untuk di periksa bagai. After met the doctor, and it confirm he being warded. Procedure private hospital leceh. around 1100 camtu baru masuk wad. I follow sampai bed dia. Tengok tangan dia kene cucuk bagai, ya allah kesian nya. Mesti sakit sebab I pernah kot and banyak kali juga sebab jangkitan kuman and same goes to him too. He admitted because of on x-ray, there are infection at his lung, that why lah semput dia berbalik. 

The hospital's rule, there are no visitor allowed to stay with the patient. Kesian nya dia kene tinggal dalam wad sensorang. Sabar yea awak. Dah lah penghujung ramadhan, sabar j lah. I doa sangat he will discharge early sebab I nak blek johor da next week. Risau I bila dia warded and I jauh dari dia. Settle semua nya, mak abah and I pun balik lah. Berat hati nak tinggal kan dia. Dalam kereta I diam j, I jadi pendengar setia perbualan antara abah ngan mak. Mak mana tak risau bila anak dia sakit kan. Sayang, you are so lucky sebab u have her as ur mother, even u are big enough now but she still care a lot tau. I sampai rumah dia around 1210 camtu pastu I tak masuk dah rumah, I just salam mak kat depan rumah j sekali mak kirim cookies untuk I. Masa salam mak dia, I jadi terkesima bila mak dia kiss pipi I kiri kanan. Terdetik dalam hati I, apakah maksud nya. Terasa macam close sangat. Ya allah, andai tertulis dia jodoh ku, kau permudahkan lah urusan jodoh kami, tak sanggup nak lukakan hati sesiapa dah. I sampai rumah anty around 1230 camtu. Masuk rumah then rest, I agak penat lah sampai tertidur atas sofa till sahur time.

Assunta Hospital ni kat Jalan Templer

Doktor main cucuk-cucuk
Kesian dia


Awak, cepat lah sembuh.
Saya rindu nak dating ngan awak.
Saya rindu nak tengok awak sihat.



Wednesday, July 31, 2013

Fevernova

Entry kali ni tanak merepek pun, I just want to continue entry aritu. Entry yang I dapat text dari dia, yang dia demam tu. Hah, nak dipanjangkan cerita. Dia demam+semput tak kebah-kebah since Saturday lagi. Kesian giler. Dia pun ari-ari ulang klinik and HKL. Hai lah awak, kenapa tiba-tiba sakit teruk ni. Risau kot I. I da x sampai hati sangat bila tiap kali chat dia akan cakap tak larat. 'Ya allah kau sembuhkan lah dia', tu lah doa I selalu. Otak ni duk fikir dia j lah. I asked anty sebab nak pinjam kereta dia. Firstly I just nak g beli kan hospitality things j untuk dia then nak go and visit him by esok or later but then I cam tergerak nak g direct ke rumah dia. Before that, I text anty asked her permission. Then I went to his house quite rushing sebab nak tengok keadaan dia. Belum sempat dia keluar, then terperasan mak dia nak buka gate rumah, firstly I try to hide but I kan kecik (lawan dia), mak dia pun perasan. I pun keluar lah dari kereta and great her. Dia pun keluar around that. Done-done nak serentak. Cuba keluar awal sikit, tayah jumpa mak. Segan tahu. Bukan tanak jumpa cuma I pakai selekeh-selekeh. Men sarung j. Segan ngan mak dia. Pastu mak dia ajak masuk sekejap and dia pun asked me to park kereta. I park kereta kat kedai atas sebab tanak kacau tempat parking orang area rumah dia. Sampai j rumah tengok muka yang tak larat dia tu. 'Ya allah, kesian nya'. Tu lah ayat yang terdetik dalam hati I. I datang pun sekejap sebab tak mahu menganggu waktu istirehat dia and family. I sempat lah borak-borak ngan dia. Tanya condition dia, macam-macam lah lagi. Bubbling bla bla bla. I just datang then give him pape yang patut. Why I did it to him is because I care kat dia, and Why I care adalah sebab I sayang dia. Lagi pun tak kira lah siapa pun, bila I sayang I akan jaga bila sakit, ada bila susah, bila senang dah tentu. Kiranya I akan sentiasa ada dekat sebelah dia bila I di perlukan. Thats me 'hajar'. Cuma apa yang membatas kan I adalah I ni public user. It's quite hard to me to go to anywhere easily. Naseb lah ada anty, cousin I. I pinjam kereta dorang. Thanks you guys sebab lend me your car. Don't know how should I repay you guys. I hope, HIM blessed you guys in everything you do. Ameen. 

Btw tengs to Encik google for the picture. Hewhew.
 




 
Bubur I tak sempat nak masak so I drive thru j lerh. Hewhew

Badan Sihat Otak Cergas

Sunday, July 28, 2013

Tidak terlintas nak mengecewakan sesiapa pun. I tersepit. Both of you seems like don't want to understand me. Rasa nak terjun bangunan sepuluh tingkat. Hanya Allah j tahu perasaan I. Ntah lah, blur, stress semua ada. If I can be separated I want to do so but I can't. I need to choose. Finally I choose my brother sebab ntah lah. Gerak hati I suruh I buat camtu. So in the same time I dah kecewakan other side. Sorry, sorry and sorry. I bukan nak hampakan pelawaan mak awak. Tapi I dah terlajak keluar ngan abang, walhal I dah inform I kene tolong abang and memang I xde inform nak iftar sekali but as usual my brother kan, dia memang akan treat his sibby for iftar. And only that time j kami ada peluang jumpa sama-sama. Hope awak faham, tapi dari ayat yang awak hantar tu make me sad. Maaf I rasa I bukan in coming good in law sebab mesti mak awak kecewa ngan saya kan. After the things happen I rasa macam ntah lah. I need some times and space. I iftar at Ar-Raudah area uma abang I. He already booked the place to iftar. After iftar we rushing to Shah Alam to find veil for my sister in law in coming, so I layan j lah. I penat sangat but since I follow orang, I layankan j lah. Sampai umah anty around 1130 camtu. I whatsapp dia then he inform me that he got fever and it's quite high temperature and also got migraine. Dalam otak macam-macam fikir. Ok ke dia, teruk ke, macam mana bley demam panas and migraine and everything lah. But hajar kan seorang yang ego tahap gaban so I just reply makan ubat and get well soon. Susah nya nak buang rasa ego tu. Sebab tu salah satu punca kenapa selalu masam muka berlarutan. sebab nya I lah, ego and always keep silent. Diam seribu bahasa. Kenapa I ego? Semua nya sebab kawan-kawan lelaki yang I kenal sebelum ni. I try to make it down but ntah. Still trying lagi. I hope I boleh buang ego tu.

Bangun j tidur pagi tadi, I cari dia. Wish morning and tanya keadaan dia. I plan nak visit dia but tade transport lah. Haish susah nya lahai. Nak pinjam anty kereta, mesti anty x bagi. hhuurmm. Tape lah I just doa kan dia baik-baik saje lah. 

Ya Allah, kau sembuhkan lah demam dia and his migraine too.
Ammeen.

To Awak,
Take care of yourself
Don't forget your medicine
Please drink more water

walau apa pun jadi, in shaa allah 
saya sayang awak sampai bila-bila
saya dah lama maafkan awak

Friday, July 26, 2013

Nothing to say

Every single things that happened in our life are already planned by HIM. Same goes to me. Only HIM knows everything. What I feel, what am I thinking, and everything lah. Sometimes I feel like this is not fair but maybe this called karma, I forgot about others when i'm happy. But now I know I need to believe in qada' and qadar.
Terima kasih Allah atas apa yg berlaku. I hope after this I will be more patient. Ameen.

Thursday, July 25, 2013

Baru perasan rupanya banyak komen untuk di publish but I refused to published it. Why? Enough only me know it. Apa pun jadi sudah tertulis. I pasrah, redha. Mungkin Allah nak uji I. In shaa allah I masih boleh bersabar walaupun sampai bila-bila kesan akan tinggal walaupun hilang tapi tetap akan ingat sampai bila-bila, bila terpandang. Masih terasa walaupun sudah berhari berlalu. Andai I dinilai begitu, I pasrah. I redha. Kadang-kadang setiap butir bicara yang lahir menusuk ke hati tapi si hati masih boleh bersabar, kuat sungguh hati kau yea hajar. Wahai hati, sila lah terus bersabar walau apa pun terjadi. Di sebalik setiap kesabaran pasti ada sinar kebahagiaan. In shaa allah.


bukan hanya hendak dicintai tapi aku juga ingin dilindungi

Monday, July 22, 2013

New Born

Morning all the readers, Happy Monday. Entry kali ni I nak story pasal two things. Nampak tak pemalas nya kat situ. haha. Mula-mula nk story sal new born. Hah, finally adam jr berjaya melihat dunia a.k.a muhammad asyraf. So nak dipendekkan cerita, asyraf sebenarnya dah 7 hari lahir. Semalam baru lah berkesempatan untuk melawat baby comel ni. Jari dia panjang betei, comel sangat, geram I tengok. Tapi nak pegang I takut. Nanti dah kukuh sikit tulang awak tu anty dukung awak yea asyraf. Actually tak plan pun nak visit the new born tu, sabtu malam dia bbm ajak. Aish, I terfikir takkan nak visit dengan tangan kosong, I nak g pasaraya cari barang baby cam tak sempat j. Huurrmm, I duk whatsapp big brother, then he said okay lah kalau xbawak apa-apa but I cam x sedap lah. So semalam bangun j tdo duk teringat I ada beli baju baby masa jenjalan ngan ibu aritu. Actually nak bg Aiman but sokay lah bagi asyraf dulu lah but bila I belek untuk 6-9 month. Garu pala lagi, nasihat big brother lah I perlukan. Abang cakap tape lah, baby cepat besar. Lagi-lagi baby boy plus asyraf mungkin tinggi macam daddy dia. huahua. Corak yang I beli tu rare x rare sangat lah tapi corak tulang ngan foot step. hehe. Plain dah biasa, stripe pun biasa so I choose that one. But asyraf sorry lah anty bagi awak sehelai j baju, nnt ada rezeki anty bagi lagi yea. hahaha. Tengok baby kejap j, borak yang lama. Masa lepak-lepak tu ada lah sikit conversation kan. Waktu tu lah dia tau I plan sambung study. Masa tu Tuhan j tahu perasaan I macam mana. Serba salah, semua ada. aish lain plan, lain jadi.Around 4++ we decide balik. On the way tu sambung lah conversation yang tergantung tu. Jeng jeng. Ok, tamat dah first entry.

 This is Muhammad Asyraf.
Asyraf : be a good and soleh son. Make your parents proud one day later.

Biasa lah I bila sayang tu sampai terbawak-bawak dalam mimpi, ni lah second story I. Actually malam tadi I mimpi cikta. Oh, rindu nya kat dia. sobsob. And dalam mimpi tu, cikta main-main dengan Jolly. Lagi rindu nak usik dia. I suka betul cubit peha dia. Actually that things kan sifu I cik tipah. haha, dia suka betul cubit peha cikta. I pun follow his habit tu. Bila I tanya dia cakap geram. Bila I cubit peha dia tu, nanti dia cam marah tau so dia akan acah-acah gigit lah. Alah, gigi anak kucing baru 4bulan mana nak tajam nya kan. Tu yang ktorang sayang. Cik Ta Rest In Peace yea.

Tu lah cerita I untuk hari semalam. Haha. Semalam tu ada selisih faham, ada happy, ada gelisah. Pape pun untuk awak, saya mintak maaf sebab tak terus terang dengan awak. Sepatutnya saya bagi tahu awak dulu, tapi sejak kebelakangan ni, saya rasa cam masa tak sesuai. Yealarh sejak sejak ni scope kerja awak bertambah stress, saya sebenarnya takut plus kita pun selalu sangat tegang kan. Tapi kuasa Allah kan, dia bukak kan jugak mulut saya untuk bagi tahu walaupun bukan direct ke awak. Maaf yea. Pape pun terima kasih yea sebab bagi saya coklat. And that one is my favourite, macam awak tahu j. Terima kasih yea. Maaf sekali lagi.
Thank you


Allah tu maha adil, dia cipta perempuan akal yang pemdek
sebab tu sorok lah macam mana pun mesti dia dapat tahu jugak nanti
cepat atau lambat j