Thursday, June 27, 2013

Conteng-conteng

 Plan ke-empat I sudah berjaya. 
Yahhuuu !! *joget-joget*

Bangun pagi x lah pagi sangat since I cuti kan kan. Hahaha. Celik j mata rutin I cari segala gadget. Then sms HIM. Wish morning semua. Rutin harian ok. Then biasa lah I kalau x buang segala toksin semalam x sah. Siap mandi semua. I breakfast. Ibu bising suruh makan. I malas. Then sapu rumah. Memandangkan my mum puasa sunat temankan ayah I, x sampai hati nak tengok dia memasak sensorang. I tolong siang segala sayur. Dia masak. hehe. I tolong tengok j sambil teman borak. Hahaha. Pastu I cat hall tv and ruang makan. While my lil brother cat pagar rumah. Tugas I tu j sebab bab cat mengecat ni memang dah serah tugas direct to him. Naseb lah dik oi, awak j anak lelaki yang ada, nak harap big brother? Memang x lah. Kenapa x upah j orang, jawapan my mum cukup simple. Budget lari. So start cat mengecat ni kul 12 kot. Adik I awal lagi. I tolong my mum dulu lah. Hehe. 

Bila tengah cat-cat tu faiz ngan munir balik. Sampai- sampai j rumah duk jerit dari turun van tu. 'abang arip cat apa tu. wat pe tu' I duk dengar j dorang bebel-bebel. Bila masuk dalam apa lagi dorang nampak I lagi bebel panjang. Hahaha. 'kak ajan kenapa ni, kenapa cat-cat ni'. Tergelak I dengar. Haha. Sambil-sambil cat tu, I saje borak ngan adik I tu. Ni perbualan kami: 

I : Faiz, esok ajan blek shah alam tau
Faiz : ala, kenapa ajan nak balek shah alam? (sambil wat muka masam)
I : Yealarh ajan nak sekolah
Faiz : ala, ajan jangan lah balek. Faiz suka ajan, ajan baik. (tergelak I)
I : Xpe lah, ajan balek esok tau. Nanti kak seha balik pulak
Faiz : Ala ajan, xnk lah. Kak seha garang. Ajan baik. Baik ngan faiz.

Kelakar lah adik I ni. Umur baru 4 tahun tapi pandai berbual. cara cakap dah macam orang tua. Apa-apa pun I memang sayang dia. Dah anggap dia macam adik I. Faiz ni anak mak I jaga. Dia kalau apa-apa memang cakap ngan I. sibby I semua pun suka kt dia. Dulu dia x reti sebut nama I, dia pelat H. jadi dia panggil I 'ajan' sampai sekarang lekat. I don't mind pun. Around kul 230pm I siap cat both site for my job and dengan itu, tugas mengecat I settle. Tinggal tugas lain j. 
 

Wednesday, June 26, 2013

Selisih Faham

Today rasa cam tanak bangun tidur terus. Nak tidur sahaja, tapi tak boleh. Kene bangun jugak. Jaja, bukak mata jangan sentiasa fikir negative, think positive bebeh. Dia dalam marah semalam tu. Orang tengah marah kan. Sabar jaja sabar banyak-banyak. Istighfar banyak-banyak. Tapi hakikatnya hanya Allah j tahu perasaan I masa ni. 

Even we are still new but I dah sayang dia sekarang. Kalau dulu before sayang timbul boleh lah kalau I tak rasa apa-apa, tapi sekarang ni dah lain. I dah sayang dia since, our parents dah tau about us. Family dia, family I. Macam mana nak lupa dia, bila kat umah ni, Ibu selalu tanya pasal dia. Dia sihat ke, dia ok ke. Semua nya dia dia dia. 

I hanya mampu berdoa yang terbaik untuk dia, untuk kita.

P/S
  • Awak, you know how much I miss u. Miss us.
  • Saya tahu selalu selisih faham mesti punca dari saya. Saya suka betul buat benda yang kadang-kadang dah tahu akan gaduh tapi saya buat jugak kan.
  • Saya mintak maaf yea. Lepas ni saya dengar cakap awak, saya dah wt reminder semua nya. Hope lepas ni saya tak lupa lagi.

Tuesday, June 25, 2013

Project Mintak Cuti

I balik Johor for a quite long time. Around 2 weeks lah. Serabut otak fikir sal umah sewa, sal proposal yang tak siap-siap. Tak faham tu. Apa lagi, decide to balik Jumaat petang. Seek anty's help to send to TBS since all umah sewa tak de orang. Semua kerja. Sampai hometown around 9++pm. My lil brother picked me at bus station. Sampai umah, borak ngan si Tipah and Suri. Dia teman I makan. hahaha. Funny my mum tu. Ayah datang lepak at kitchen late sebab dia tanak makan dah. Dah bertapa kat umah ni apa lagi, otak ligat duk fikir nak buat apa.

Plan I sepanjang 2 weeks ni, I plan nak wat beberapa perkara, antara nya :
  • Plan to bake Pavlova
  • Plan to make Rainbow cake or any cake either Carrot/Chocolate Cheese
  • Plan to help Tipah untuk siapkan langsir for Brother's ceremony
  • Plan to cat hall tv and tempat makan
  • Plan to finish kan solution method then email to madam
  • Plan to beli kain utk baju, shawl
  • Last but not least hunting katil, meja, perabut untuk bilik brother's
I hope semua plan plan ni berjaya bila I jejak kaki ke Shah Alam semula. Balik ke Shah Alam then nak focus on my proposal then prepare untuk presentation. Ya allah permudahkan segala urusanku. I want be a good daughter to my parents. Want make them proud. That's my promise. In Shaa Allah.  


Monday, June 24, 2013

Jerebu

Lately ni Malaysia, Singapore and Indonesia teruk di landa jerebu. Punca, pembakaran terbuka dari Indonesia. Semua orang marah sal isu ni but don't blame others, just think or muhasabah diri kenapa Allah give us this. Mungkin ada sebab musabab kan. Actually, I kurang amek port sal isu semasa. What make me release is when I see the IPU at my hometown quite bad or in dangerous level baru I amek tau. Ni lah akibat mainan media yang tak habis-habis timbulkan isu yang dah berlalu tapi diulang-ulang. Sampai I boring nak tengok berita. Since that, I follow up lah. I decide to balik Johor since HIM also need to go to out station for two weeks and he need to travel start Saturday. Dari I melepak kat umah sewa, wat habis duit baik balik. On my way to Kota Tinggi, waktu tu baru I nampak betapa unhealthy punya kualiti udara. Kabus everywhere. And I was lucky because when I reached Kota Tinggi, IPU was drop but it's going to northern. In my mind, I risau kan dia. Ya allah, may you blessed HIM everywhere he is. Please take a good care of urself yea. Use mask if u going out. 

Akibat jerebu, aktiviti terhad, bila keluar umah. Mata pedih, Tekak perit. Simptom2 bila menghirup udara kotor. So u guys:
  • Please wear mask when u guys going out. 
  • Please drink more plain water
  • Please stop all outdoor activities
  • Please stop smoking to all smoker

Thursday, June 6, 2013

Deactived


Hari ini I decide to deactived my twitter account. As a picture above, no more @anaksuri. No more twitt2 with my friends anymore.

If with this way will make us tak gaduh I sanggup. Dari bila I aktif kt account ni wat ktorang asek gaduh, so better I deactived walaupun I sayang giler ngan account ni. Mana tak nya sebab twitter lah I ngan dia berkawan and melangkah ke satu step.