Monday, June 24, 2013

Jerebu

Lately ni Malaysia, Singapore and Indonesia teruk di landa jerebu. Punca, pembakaran terbuka dari Indonesia. Semua orang marah sal isu ni but don't blame others, just think or muhasabah diri kenapa Allah give us this. Mungkin ada sebab musabab kan. Actually, I kurang amek port sal isu semasa. What make me release is when I see the IPU at my hometown quite bad or in dangerous level baru I amek tau. Ni lah akibat mainan media yang tak habis-habis timbulkan isu yang dah berlalu tapi diulang-ulang. Sampai I boring nak tengok berita. Since that, I follow up lah. I decide to balik Johor since HIM also need to go to out station for two weeks and he need to travel start Saturday. Dari I melepak kat umah sewa, wat habis duit baik balik. On my way to Kota Tinggi, waktu tu baru I nampak betapa unhealthy punya kualiti udara. Kabus everywhere. And I was lucky because when I reached Kota Tinggi, IPU was drop but it's going to northern. In my mind, I risau kan dia. Ya allah, may you blessed HIM everywhere he is. Please take a good care of urself yea. Use mask if u going out. 

Akibat jerebu, aktiviti terhad, bila keluar umah. Mata pedih, Tekak perit. Simptom2 bila menghirup udara kotor. So u guys:
  • Please wear mask when u guys going out. 
  • Please drink more plain water
  • Please stop all outdoor activities
  • Please stop smoking to all smoker

No comments:

Post a Comment