Friday, July 19, 2013

Proposal

Secara terang nya I actually dah tamat pengajian since January 2013 but grad baru 2 bulan. Kenapa lambat, adalah sebab-sebab tertentu. Rasa nya tak perlu story kat sini. hehe. That means jugak dah 6 bulan I goyang kaki makan duit elaun dari Pa&Ma. Thank you both of you even though dah finished studied pun you guys tetap salurkan elaun walaupun tak seberapa. Ibu and ayah actually nak suruh I cari keje area Johor but I refuse, ceh konon nak belajar hidup berdikari. Poorahhh jaja. So I pun bermastautin kat Shah Alam, cari kerja yang tak kunjung tiba. Then dari xde kerja kan, I dapat invitation to join one program untuk build my skills yang sedia maklum lack ni kan. So I attend that program for 5 weeks lah. Then ada lah attend interview yang pihak penganjur adakan, tapi semua position yang dia bg semua nya ibarat tangkap muat sahaja. But I try my best there but I'm not lucky as well. Sambil-sambil tu I ada attend interview yang I mintak direct kt company tu but my course actually too general. Maths? Bila orang tanya what course you are taking, when I answered Math they will said oh you want be a teacher. Kat situ dah patahkan semangat I. Sedih, tunduk, nangis. Nak apply position apa? I'm not choosy but position yang senang dapat like Customer Service, Marketing and so on, seronok but I tak minat. How come I nak apply. I minat auditing, analyzing but tade position itu untuk I. So boring tau tunggu buah tak gugur-gugur. Bila on call ngan Ibu, dia akan sedapkan hati I, tape lah rezeki belum ada. Sabar. Ayah pun cakap camtu. In mean time I find the job kan, I adalah tolong kawan anty I jadi pembantu dia. Dia pay I rm4 for one hour. So dari boring, I accept j lah. Aktiviti pun terisi sikit, tu pun untill end of April j camtu. hehe.

I g uitm tu kan, dapat lah feel sikit tengok gelagat junior-junior. On my last day kan, I terbaca flyers, offer to further Master in Quantitative Science. I tengok, baca details then I senyum. Macam orang sewel. Balik tu I call Ibu. I cakap susahnya nak cari kerja sekarang plus I ni public user. It's quite hard for me to go to anywhere. And I citer sal offer tu. So she asked me to meet the lecturer then ask more details about it. I pun dengan lurus bendul nya ikut. haha. She gave me 2 weeks to think and to study the topic. Tapi I x ikut pun cakap dia. Hahaha. I ikut kepala I. Sebab bulan May is my month which is my bornday and my convocation day. So wt tatau. Sampai end of May. I ada balik kampung because of kenduri so masa at kampung tu, ayah slow talk ngan I sal that things. He asked me to grab that offer. Actually I berat nak teruskan impian ayah. I diam j lah bila dengar dia cakap camtu. Balik shah alam semula, I mintak petunjuk, and apa gerak hati I kuat suruh I try to do the proposal. If the examiner satisfied with my proposal I will keep it on lah. I duk kat uma sewa, internet macam haram. So I decide balik johor since dia out station. I balik johor quite long time, it's around a month. Kat uma tu bukan I goyang kaki, bukan I saje saje j balik. Actually I try to do the proposal. Buat-buat, email Madam. Sampai I malas dah nak ngadap all the journals. I siap cakap kat my mum, tolong summarize kan untuk I. haha, Ibu gelakkan I. Around 3 weeks baru siap. Tapi belum disemak lah. hehe. Ayat pun mesti tonggang langgang. Al-maklum I'm the broken English person. Actually I kat umah ni I berkomunikasi dengan Madam through sms and email. Thanks Madam. Now I serah pada yang Esa, If my proposal accepted, then I will present the report. Oh my good, too scared. And one more things, actually I do the proposal ni kan I tak inform pun lagi dekat dia. I sebenarnya tatau nak start inform him macam mana. Still nak cari masa yang sesuai. Tatau macam mana kan. I takut lah. Bukan xnak share on the way prepare the proposal but we had a tough time together on the time I kat johor tu.

P/S: 
  • Why I decide to do the proposal is because of my parents, both of them terlalu berharap pada I, I x sampai hati nak kecewa kan dorang. I hope Allah knows everything that I do is for what. Ya Allah please bless me.
  • Bukan niat nak membelakang kan awak, Just tatau nak bagi tahu macam mana. Tak tahu reaksi awak macam mana. Sy cari jalan yea macam mana nak terus terang. *praying* Ya Allah permudahkanlah segala urusan. Ameen.

No comments:

Post a Comment