Wednesday, August 28, 2013

Since raya tak sedap badan. Kenapa ni, apa yang tak kene yea. Batuk so far ok da. But lately asek tak sedap badan saje. Kejap-kejap rasa nak demam. Sobsob. Pastu sekarang ni kerap sangat sakit kepala. Kenapa yea. Tak faham ngan imune badan sendiri. " Ya Allah, kau sembuhkan lah apa sahaja sakit ku. Permudahkan segalanya. Berikan lah aku peluang untuk membahagiakan kedua orang tua ku, ahli keluarga ku dan dia dan jugak si dia ". Ameen.

Sunday, August 25, 2013

Third Week

Fuuhh it's 17th Syawal already. Third week da kan, kejap sangat masa berjalan. When I said it's third week in Syawal its means too for me. Because masuk minggu ketiga jugak I batuk-batuk. Not feeling well ok. Suara pun serak-serak basah ala ala Ramli Sarip. But suara I gonna be fine lah but still serak bak kata yan. hahaha. Dalam tiga minggu ni jugak kesihatan I pun celam belum. Kasihan bak kata si tipah. Demam memang berbalik sebab tonsil I bengkak ok. I dari kecik memang bila demam or batuk tonsil memang akan bengkak. And few times jugak lah admitted sebab ada infection in blood. My lucky this time tak perlu admitted sebab I tak rujuk ke hospital. Hahaha. I malas nak makan ubat actually. Just jumpa doktor usop. Dia pn dah faham ngan I. huahua. BTW semalam kan again I kene cirit birit kot, tatau nak class ia as what sebab dr jumaat malam I kuar masuk toilet. Really tak larat. Nak jalan pun bongkok, Sadis sungguh rasa. Bila kuar masuk tandas ni kan bila g klinik ubat dia air garam lah kan kan, haha. Bertimbun da ubat tu, I tak usik pun. I just wat air halia+kunyit. Ibu I selalu cakap halia elok untuk angin and kunyit elok sebab it can help to reveal ur stomach if ada luka. I lagi rela minum air tu dari air garam tu. Selain ubat garam tu I dapat ubat gastrik tau. Biasa la tu. I kan tak reti jaga makan lagi-lagi bila perubahan tempat berlaku, mana tak nya kt johor makanan terhidang atas meja. hahaha. kat shah alam everything sendiri. Pape pun Tengs tipah sebab selalu bebel suruh makan on time. Next time I will listen to u ok. 

Sendiri sakit sendiri jaga
Berdiri di atas kaki sendiri
it's me

Sunday, August 4, 2013

Third Night

Today I bangun agak kelewatan lah. I kurang tdo and anty pun tak bising sangat pun. I bangun-bangun routine I buang all the toxin, mandi then sambung tart shell sikit j lagi. Today I g hospital lambat sikit sebab tumpang cousin I dia shift petang. Around kul 115 I keluar rumah and cakap kat anty semua. Anty tanya balik buka tak, I cakap tatau lagi then sepupu I cakap tayah, I will iftar at hospital. Hahaha. Yealarh plan asalnya, I nak dia drop at hospital then balik ambik but cousin I make a deal. Klu dia drop nnt malam dtg sendiri ppum or I bawak kereta. Aish. Mengeluh sat, so I pun choose bawak kereta. Bila dah bawak kereta possibility untuk balik iftar ada kan. I tak kesah pun. Sebab I will inform anty later either balik or tak kan but cousin I dah cakap cmtu, I ok j lah. On my way to hospital kan, dia cakap drip air dah bukak. Hah, syukur alhamdulilah hati I cakap. Jalan jammed ok, al-maklum nak raya. Semua orang nak g OU. Hahaha. First I drop my cousin at PPUM then I direct to Assunta Hospital but before that I belikan shower foam, shampoo and air kotak laici as his request. Naseb I tau jalan sikit sikit. Sampai hospital around kul 2 camtu I park kat tepi jalan tapi bila tak reti guna stereng lock, I decide to park kat atas j. Dalam hati I fikir, bayar pun bayar lah. Janji kereta selamat. Sampai hospital, mak abah baru jugak sampai. Actually masa I parking kt luar hospital I dah nampak kereta abah, hehe. Pastu tak lama lepas tu kakak ngan abang dia sampai. Kami pun duk lah borak-borak bagai semua. Macam-macam kakak dia tanya, I pun sama lah. Masa mak g solat dia g mandi. Tukar baju. Dah dua malam pakai baju yang sama sebab ada drip kan so susah nak tukar baju. Haha, kesian dia. 

Family dia tak lama sangat pun datang. Around an hour j camtu. Mak tanya kat I, I teman dia ke. So I pun terus terang lah. I teman sampai malam sebab sekali amek sepupu balik keje. Mak cakap tape lah, dia ada kawan. I teman lah budak manja ni dari petang till kul 9 camtu. Before I balik tu nurse masukkan antibiotic for the last bottle and for this time lagi sakit dari yang dua botol lepas. Kesian kat dia bila tengok muka berkerut tahan sakit. Tapi dalam sakit sakit tu sempat lagi wat lawak. Kelakar lah awak ni tahu tak. Hahaha. Before I balik, I refill kan air putih then letak tepi katil dia. Nanti senang dia nak minum. I gerak ke PPUM tapi sempat carik Petron sebab nak isi minyak. I sampai PPUM agak lambat. Around 930 then I drive sepanjang balik tu sebab sepupu I penat. Sampai rumah kul 1010 camtu, another cousin are waiting us. Masuk rumah borak-borak then anty I suruh buat air semua. I pun buat lah. Pastu another anty tanya I dari mana belum sempat I jawab anty I tolong jawab. Ni ayat dia 'si hajar ni sekarang ada dua kerja, siang jadi jururawat kat assunta, malam jadi the tart shell maker' I gelak j dengar. Tengs anty sebab tak kesah untuk dua tiga hari ni. Mak azi tanya lah sape sakit semua. I pun story lah. Dorang memang suka usik I. Cakap I ni bibik kat umah damansara ni tapi pada I, sikit pun x kesah sebab I tolong anty sebab anty banyak tak kesah ngan I. Tengs you guys. Sepupu I tanya condition dia. I pun story lah. Dorang nya ayat esok lusa ok lah tu. Cepat-cepat I amin. 

Punya lah kepenatan kan, I tertidur again atas sofa dengan tak mandinya bagai. I terjaga kul 1 camtu sebab dapat text dari dia. Dia ngadu sal jiran sebelah bising bagai. Kesian pulak kat dia. Aish, dari siang tadi kot dia nak tdo j mesti ada gangguan. Apalah mentality orang sekeliling ni kadang-kadang tak peka langsung. Kalau kat hospital tu buat buat lah hormatkan pesakit lain. Tak faham sungguh. Tapi terjaga dia sekejap j around sejam lepas tu dia tdo sampai pagi. I ni duk baca blog kawan I bagai kan sampai tak perasan jam dah kul 2++. I bangun mandi, solat isyak then tdo. I set alarm for sahur pun tak sedar langsung. sedar sedar 630. Subuh j lah cerita dia. Then I tdo balik sebab tak larat sangat. I bangun back kul 930 and guess what I dapat text dari dia and he will discharge. Waaahhhh. I'm happy for you sayang. Bill dia agak banyak lah untuk 3 day 3 night he spend about 3K. Since GL tak keluar lagi he need to settle use his money first. Nampak tak permainan hospital swasta. Kalau dalam bank tade ribu-ribu jangan harap nak admiited. So better amek insurance sebab medical dia akan support. 

Peace yaw
Sayang kita da discharge
Awak duduk rumah rehat, Ok?

Saturday, August 3, 2013

Last entry I kan I story about dia admitted kan. Ok, kali ni I nak continue j lah. Tak habis lagi story nya. I bangun sahur then I chat with him, dia ngadu nurse datang 2 3 jam sekali. Itu memang procedure mana mana hospital. Nurse akan datang check the patient untuk BP, Pulse, Suhu badan and bla bla bla. Nak tanak kene terima aje lerh. Hahaha. Kata nak admitted kan kan. Lepas sahur selalu after subuh I will sleep for few hour tapi tatau lah kenapa mata ni tanak pejam. I pun duk chat lah dengan dia. Around 8++ he chat suruh teman. I ngantuk sebenarnya tapi disebabkan sayang, I korbankan waktu tido I so I pun siap siap and my lucky uncle tak keluar lagi. I asked him to drop me at Hospital since dia pun nak keluar ke somewhere. Around 1030 I sampai. Dia kirim mineral and colgate. I add up kan lozenges. I sampai sampai dia dalam toilet, I keluar turun kedai beli topup sat. I naik balek dia dah siap lap lap badan. Layan lah dia kat situ, chit chat ngan dia. I suruh dia tido tapi dia main main. Since dia sakit ni, manja, nakal, sensitive ok. Tapi I sikit pun x amik hati. Orang sakit kan. Kawan-kawan I cakap, kalau tak sakit tak dapat nak manja-manja. It's ok lah sayang, I give chance lah. Around 3 I blek rumah. I nak tolong anty masak. I cakap kat dia I datang malam tapi after breakfasting lah. I sampai rumah around 4++. Ngantuk giler sampai I ttdo otw blek rumah. Sampai sampai rumah I terus tido. I sedar sedar dah 6++. Tengok anty yang masak sensorang. Ala, rasa kesian tapi anty cakap sokay. Anty cakap I penat. Tengs anty sebab faham I. While anty masak tu, I pun bancuh adunan untuk wat tart shell untuk yang ke 6 kali nya. I start buat around kul 7 camtu sambil tunggu waktu buka. Lepas buka I sambung sambil chat with him. Suddenly dia cakap tayah datang pun tape sebab dia tahu I penat. I pun ok lah.

Ten minutes after that he chat suruh bawak charger if I datang. Nampak tak. Hahaha. I geli hati tengok dia kadang-kadang. Naseb lah I ni sayang you tahu. I pun asked anty cakap nak pinjam kereta sebab nak hantar charger kat dia and anty cakap jangan balik lambat. I cakap lah waktu melawat till 930 j. I pun rushing lah. Tapi before tu I singgah McD sebab siang tadi dia cakap nak nugget. Ok, done done drive thru kene queue panjang. I geram, I direct j g section 14 since I teringat kat situ ada McD. Jalan waktu malam lagi lagi nak raya ni sangat sibuk. Jammed everyewhere. I pun sampai agak lewat lah. Sampai pun dah 920 cmtu. Tapi still can visit, I just tulis nama kat guard and I naik tengok dia. Ok, sampai sampai j I tahu kenapa dia quite bad mood. Drip dia extend untuk 2nd bottle antibiotic and this time sakit punya. Ya allah kesian nya. I bagi charger, nugget, and lozenges again. I duk sebelah dia sambil tengok and dengar dia cakap sakit. Sabar j lah yang I boleh cakap and my lucky that time ubat tu almost finished. I lap kan badan dia. Then bagi dia makan nugget. When the drip remove and nurse continue with air tangan dia a little bit lenguh, I try untuk urut but dia sikit marah sebab I tertekan tempat yang sakit. Aish sayang I ni. Muka garang tapi bila sakit cenggeng. Hewhew. Standard lah benda tu actually. Settle semua, around 1045 I balik. Hati berat but I have to sebab I nak siapkan tart shell I. Bye bye darling. Have a good rest yea.

I never forget to pray for you, for us in my solat
The routine happened since I fall in love with you sayang
Your are my second person after my family
 

Friday, August 2, 2013

Warded

Entry kali ni still nak story about him. Bangun pagi j rutin harian I wish him morning and tanya about condition dia. He reply me he getting worst and he asked me to come to his house. Jauh di sudut hati memang I nak g but transport tade. Cousin I shift pagi and anty keje office hour. Around tengah hari dia cakap nak g General Hospital sebab tak larat dah. I pun ok lah sebab abah tolong hantarkan, tapi bila I whatsapp dia tapi no feed back, i jadi risau. So I decide to sms mak dia tanya condition. Selang 2 minit camtu, mak dia call I gtau dia g hospital then mak dia cakap if nak datang, datang lah. Then after siap semua, I means tolong cousin I prepare barang untuk masak, I g rumah dia  agak lewat petang and lewat sampai rumah dia. Around 630 sebab jammed jalan ke arah kepong and queue agak lama masa drive thru McD. 

On my way tu kan, kat area batu caves camtu mak dia call cakap transfer kes dia ke panel dia which is Assunta Hospital sebab kene masuk wad. I pun speechless at the first time then I teruskan j lah g rumah dia since da dekat. At least tengok condition dia. Haish risau lah I bila dia sakit teruk camni. Sampai j rumah, I whatsapp dia tapi dia tak feed back, I pun dengan kentalnya berjalan ke rumah dia and nasib baik adik dia kat luar so tayah lah I kene jerit. I masuk-masuk j tengok dia dah terbaring dengan muka ketat yang amat, paham lah I dia sakit sangat masa tu. Pastu kakak dia pelawa I iftar kat rumah. Memang pun sebab waktu tu da 645. I pun sit beside him and asked him but dia memang tak larat nak jawab. Pity giler kat awak sayang. Bila dia batuk paling kesian. I pun mintak minyak kat kakak dia then I sapu kt dada nak bagi dia lega. Waktu iftar j I join sibby dia berbuka. Half way makan tu mak and abah balik amek report untuk rujukan panel dia. Makan makan, borak borak. I tanya kat mak dia sebelum ni pernah ke dia sakit teruk camni. Mak cakap ni first time and punca dia teruk lepas dia mandi ais. Terus I ingat dia memang ada gtau dia mandi ais. Ish, geram pun ada. Around 830 abah ngan mak ajak I ikut g hospital. I segan but kakak dia pun suruh so I pun follow lah. Sampai hospital around 9++, direct terus ke emergency. Register bagai, I tolong tulis untuk dia sebab tangan dia tak larat. Then queue lah untuk di periksa bagai. After met the doctor, and it confirm he being warded. Procedure private hospital leceh. around 1100 camtu baru masuk wad. I follow sampai bed dia. Tengok tangan dia kene cucuk bagai, ya allah kesian nya. Mesti sakit sebab I pernah kot and banyak kali juga sebab jangkitan kuman and same goes to him too. He admitted because of on x-ray, there are infection at his lung, that why lah semput dia berbalik. 

The hospital's rule, there are no visitor allowed to stay with the patient. Kesian nya dia kene tinggal dalam wad sensorang. Sabar yea awak. Dah lah penghujung ramadhan, sabar j lah. I doa sangat he will discharge early sebab I nak blek johor da next week. Risau I bila dia warded and I jauh dari dia. Settle semua nya, mak abah and I pun balik lah. Berat hati nak tinggal kan dia. Dalam kereta I diam j, I jadi pendengar setia perbualan antara abah ngan mak. Mak mana tak risau bila anak dia sakit kan. Sayang, you are so lucky sebab u have her as ur mother, even u are big enough now but she still care a lot tau. I sampai rumah dia around 1210 camtu pastu I tak masuk dah rumah, I just salam mak kat depan rumah j sekali mak kirim cookies untuk I. Masa salam mak dia, I jadi terkesima bila mak dia kiss pipi I kiri kanan. Terdetik dalam hati I, apakah maksud nya. Terasa macam close sangat. Ya allah, andai tertulis dia jodoh ku, kau permudahkan lah urusan jodoh kami, tak sanggup nak lukakan hati sesiapa dah. I sampai rumah anty around 1230 camtu. Masuk rumah then rest, I agak penat lah sampai tertidur atas sofa till sahur time.

Assunta Hospital ni kat Jalan Templer

Doktor main cucuk-cucuk
Kesian dia


Awak, cepat lah sembuh.
Saya rindu nak dating ngan awak.
Saya rindu nak tengok awak sihat.