Friday, August 2, 2013

Warded

Entry kali ni still nak story about him. Bangun pagi j rutin harian I wish him morning and tanya about condition dia. He reply me he getting worst and he asked me to come to his house. Jauh di sudut hati memang I nak g but transport tade. Cousin I shift pagi and anty keje office hour. Around tengah hari dia cakap nak g General Hospital sebab tak larat dah. I pun ok lah sebab abah tolong hantarkan, tapi bila I whatsapp dia tapi no feed back, i jadi risau. So I decide to sms mak dia tanya condition. Selang 2 minit camtu, mak dia call I gtau dia g hospital then mak dia cakap if nak datang, datang lah. Then after siap semua, I means tolong cousin I prepare barang untuk masak, I g rumah dia  agak lewat petang and lewat sampai rumah dia. Around 630 sebab jammed jalan ke arah kepong and queue agak lama masa drive thru McD. 

On my way tu kan, kat area batu caves camtu mak dia call cakap transfer kes dia ke panel dia which is Assunta Hospital sebab kene masuk wad. I pun speechless at the first time then I teruskan j lah g rumah dia since da dekat. At least tengok condition dia. Haish risau lah I bila dia sakit teruk camni. Sampai j rumah, I whatsapp dia tapi dia tak feed back, I pun dengan kentalnya berjalan ke rumah dia and nasib baik adik dia kat luar so tayah lah I kene jerit. I masuk-masuk j tengok dia dah terbaring dengan muka ketat yang amat, paham lah I dia sakit sangat masa tu. Pastu kakak dia pelawa I iftar kat rumah. Memang pun sebab waktu tu da 645. I pun sit beside him and asked him but dia memang tak larat nak jawab. Pity giler kat awak sayang. Bila dia batuk paling kesian. I pun mintak minyak kat kakak dia then I sapu kt dada nak bagi dia lega. Waktu iftar j I join sibby dia berbuka. Half way makan tu mak and abah balik amek report untuk rujukan panel dia. Makan makan, borak borak. I tanya kat mak dia sebelum ni pernah ke dia sakit teruk camni. Mak cakap ni first time and punca dia teruk lepas dia mandi ais. Terus I ingat dia memang ada gtau dia mandi ais. Ish, geram pun ada. Around 830 abah ngan mak ajak I ikut g hospital. I segan but kakak dia pun suruh so I pun follow lah. Sampai hospital around 9++, direct terus ke emergency. Register bagai, I tolong tulis untuk dia sebab tangan dia tak larat. Then queue lah untuk di periksa bagai. After met the doctor, and it confirm he being warded. Procedure private hospital leceh. around 1100 camtu baru masuk wad. I follow sampai bed dia. Tengok tangan dia kene cucuk bagai, ya allah kesian nya. Mesti sakit sebab I pernah kot and banyak kali juga sebab jangkitan kuman and same goes to him too. He admitted because of on x-ray, there are infection at his lung, that why lah semput dia berbalik. 

The hospital's rule, there are no visitor allowed to stay with the patient. Kesian nya dia kene tinggal dalam wad sensorang. Sabar yea awak. Dah lah penghujung ramadhan, sabar j lah. I doa sangat he will discharge early sebab I nak blek johor da next week. Risau I bila dia warded and I jauh dari dia. Settle semua nya, mak abah and I pun balik lah. Berat hati nak tinggal kan dia. Dalam kereta I diam j, I jadi pendengar setia perbualan antara abah ngan mak. Mak mana tak risau bila anak dia sakit kan. Sayang, you are so lucky sebab u have her as ur mother, even u are big enough now but she still care a lot tau. I sampai rumah dia around 1210 camtu pastu I tak masuk dah rumah, I just salam mak kat depan rumah j sekali mak kirim cookies untuk I. Masa salam mak dia, I jadi terkesima bila mak dia kiss pipi I kiri kanan. Terdetik dalam hati I, apakah maksud nya. Terasa macam close sangat. Ya allah, andai tertulis dia jodoh ku, kau permudahkan lah urusan jodoh kami, tak sanggup nak lukakan hati sesiapa dah. I sampai rumah anty around 1230 camtu. Masuk rumah then rest, I agak penat lah sampai tertidur atas sofa till sahur time.

Assunta Hospital ni kat Jalan Templer

Doktor main cucuk-cucuk
Kesian dia


Awak, cepat lah sembuh.
Saya rindu nak dating ngan awak.
Saya rindu nak tengok awak sihat.



No comments:

Post a Comment