Monday, September 23, 2013

I miss u. It's really and I really2 mean it.  I want to hug u at this time and I want to seek the apologize from you. Actually I'm out of idea how to persuade you.

"ya Allah kau lembutkan lah hatinya. Kau bukakan lah hatinya untuk maafkan aku. Amin"

To awak;
Saya mintak maaf kalau saya dah singgung perasaan awak. Awak, please reply all my mesej. Sakit tau bila di ignore kan. Kalau ada awak tak puas hati awak cakap lah. Jangan lah diam. Kita bincang lah.

Saturday, September 21, 2013

Sakit untuk kali ke berapa ntah. Try to hide but I can't.

"Ya Allah, engkau maha mengetahui. Permudahkan lah segala yang sulit. Speechless yang amat sangat. Kau permudahkan lah semuanya Ya Allah. Kau lembut kan lah hatinya Ya Allah"

I miss u, miss all about u, miss us.
Don't know how to persuade u.
Don't know how to ignore u.

Thursday, September 19, 2013

Wishlist

Alamak, nampak nya entry kali ni nak melalut sakan lah. Hahaha. By the way, hello to all reader. Sepanjang tahun 2013 ni I rasa I belum wat wishlist lagi lah. Kahkahkah. Apa pun walaupun dah masuk suku terakhir untuk tahun 2013 ni, I nak jugak kalau ayahanda tercinta mahu menunaikan nya lah kan. Hehe. I tanak lah paksa tapi kalau dia tunaikan kira bersyukur sangat-sangat lah kan. Hehe. I ni bukan anak manja bukan anak tunggal bukan jenis yang nak sesuatu kene ada depan mata on the time I mintak. I tau ayah I bukan tanggung I sorang. Tapi I ada 4 lagi adik beradik kat bawah I. Sebab sejak kecik I di ajar untuk jadi seorang yang sabar. Even I ni sorang yang agak baran or paling tepat kepala angin tu tak masuk ego, degil lagi kan. Since dari kecik dah di didik dengan sifat sabar, I belajar jugak jadi penyabar. Hewhew. Ok, meh citer balik wishlist I nak untuk tahun 2013 ni. Wishlist dari I ni kepada ayahanda sebabnya ayah dah janji. Kalau I keje dah pun I still mintak jugak. Haha.

Wishlist 2013 :

Elaun ditambah (dapat dah)
Jam Tangan Fossil
Handphone 
Vacation
Tayar empat siap bumbung
Umrah 2014



 Harap-harap sebelum tamat 2013 
lah semua wishlist I ditunaikan,
Kalau tak dapat kita forward ke depan.

Monday, September 16, 2013

aku terima nikahnya

hye hye hye

As usual lah, I dapat update blog bila free and bila otak I rasa serabut. Dengan cara ni I dapat lupakan sekejap masalah yang melanda otak I. Kali ni I nak share it's all about my new family members. Actually this September which is this month is a busying month for us one family also big family. Why I said that, this is because my eldest siblings in my family menamatkan zaman bujang nya bersama pilihan hatinya. Tanggal 13hb September 2013, dengan sekali lafaz. Alhamdulilah abang I dah bergelar suami uolls. Husband to Nur Haniza binti Mahmod. To my sista welcome to Suri's Family. Since this is the first marriage in our family, we all semua kurang faham sikit adat mengadat ni. Al-maklum lah kami kurang nak pentingkan adat-adat ni. Tapi dah nama nya pun orang melayu kan. haha, Qiute nice bila family kakak ipar I ni kuat dalam dalam mengamalkan adat-adat melayu ni. Thanks to you guys because of you we all the new generation still can feel it. 

Seperti sedia maklum, orang Johor kan, sangat kuat dengan adat. Bila bertunang dah nampak dah. Kenapa I cakap camni. Kalau kat johor kan bila keluarga lelaki dah masuk meminang, on the day pihak lelaki datang anta cincin they need to sertakan sekali duit tanda which is duit tanda ni like jumlah duit hantaran yang nak diberi kepada bakal isteri lah. Benda tu actually sebagai bukti lah, nanti orang pihak sebelah cakap tade bukti bila kita bercakap macam tu j. Ibu I agak pening sebab pertama kali. Hahaha. I pun kene tempiasnya. Tape pengalaman. On the day hari pernikahan biasa lah tok kadi ikut lah segala step-step sebelum akad nikah berlangsung. lepas nikah, ada majlis berinai. Biasa nya malam sebelum majlis bersanding. Malam berinai ni sama macam majlis tepung tawar j cuma beras dia ganti ngan inai. Apa lagi tenyeh j lah kat pengantin. Huahua. Dengki lah. Bila lagi kan.

Masa bersanding masa paling seronok kalau kat Johor. Sebabnya, ada satu adat yang kat semua tempat tade kecuali Johor. Iaitu adat tol untuk pengantin lelaki so siapa-siapa dapat bakal isteri belah johor kene lah sediakan duit tol lebih-lebih yea. Bukan untuk tol Plus sahaja. Nak masuk ke rumah pengantin perempuan pun kene tol tau. Kalau yang mendengki ni biasa lah. Dorang panggil kerabat dorang. Penuh depan pintu tanak bagi pengantin masuk. Tu baru kat pintu kat pelamin lagi, mak andam nya lagi. Botak-botak. hahaha. Since pengantin lelaki abang I, abang I suruh I jadi pembagi tol kepada penjaga-penjaga tol. Hahaha. Seronok ok. Paling seronok. Ramai lah berebut-rebut nak duit tol tu. Lepas settle segala tol, dapat lah si pengantin lelaki ketemu pengantin perempuan. After that biasa lah majlis tepung tawar belaku. Lepas tu biasa lah makan beradab then potong kek. 

Since we guys masing-masing nak balik jauh. Kami pendekkan masa, lepas makan amek gambar family then pulang ke rumah masing-masing. Sampai ketemu semula yea semua on 28hb. Kat umah I pula.

to big brother :
happy newly weds
may ur marriage lasting till jannah
be a good husband to your wife
treat her as well as ur treat ur tipah
cepat-cepat ada baby. tak sabar nak jadi anty

family picture


duit tol time

Monday, September 9, 2013

Doa Selamat

Ho ho ho, Hye hye.

Lama benar rasa tak berblog ni. Meh kawe update sikit. Citer nya gini, I blek johor last thursday, naik bas jam 4 petang. Kenapa I balik, adalah kerana Ibu I macam merajuk ngan I. Haha, Kuat touching jugak kak tipah kita ni. Apa pun, I tak sampai hati bila ibu cakap tak pe lah kalau tanak balik. Ibu tak paksa tapi nada dia bercakap tu wat I rasa seba salah. I pun decide balik johor. I naik bas then I terus sms ayah suruh pick me at station bus at 9pm. I nak balik ni I tade gtau pun ayah ngan ibu just give them suprise. Haha. I sampai tepat kul 9, makan malam bersama ayah. While ibu kemas sikit-sikit. Then while makan-makan tu, ayah cakap cmni 'esok anta ayah g kerja then bawak ibu g pasar'. Amboi baru sampai dah dapat arahan. Haha. I pun ok j actually since tujuan I balik ni pun untuk tolong tolong dorang. 

Since I off dari mengerjakan kewajipan kan, I bangun lewat sikit around 645am camtu, then I mandi-mandi then siap-siap. Hantar ayah g sekolah awal sebab ada hari sukan, then terus ke pasar besar. Macam-macam ibu beli. Daging, perut, ikan,sayur-sayur. Semua untuk kenduri. Ibu kan memang pelanggan tetap pasar besar ni maka ramai lah penjual-jual yang memang dah kenal cik tipah ni. Yealarh selalu datang ngan ayah tetiba datang ngan anak-anak. Maka berlaku lah sesi beramah sikit. Haha. Macam-macam lah I pun kene tempias di tanya. Hahaha. After siap beli barang kat pasar, jalan jalan kat pasar baju. Hahaha. Seronok. Ada yang kenan tapi malas lah, sebab duit tak withdraw lagi. Kah kah. Actually g pasar baju tu sebab nak cari tuala untuk orang kendarat nanti. Settle barang ibu pulang ke rumah. Tapi since si cantik nak beli lemon, dia ajak singgah Econsave. Kat Econsave kedai masih tutup lagi sebab baru kul 9 lebey camtu. Pusing punya pusing, kat sejam lebih jugak. 

Akhir nya pulang lah kami ke rumah. Tekaan ibu tepat bila Mak Sal tertanya-tanya ke manakah ibu, kantoi di situ I pulang. Hahaha. On the day majlis kenduri tu, kami anak beranak j rewang sendiri, jiran-jiran datang agak lewat. I ngan si seha siang ayam while ibu kemas sikit-sikit. Dah siap-siap semua ibu pun start masak perlahan-lahan. Around tengah hari tu paksu datang, lepak ngan paksu. Sebab kat dapur ada kawan-kawan ibu. Malas nak join, I siap kan minum mereka sahaja then decide to bentang carpet semua. Susun kerusi semua. Settle semua kerja turn untuk relax jap. Tengah relax-relax ngan paksu family sebelah ayah pun sampai, around maghrib camtu. Apa lagi, bertambah sibuk. Sebab nak kejar kan maghrib, nak kejarkan jamu tetamu. Since suasana agak kelam kabut, I ngan ibu ngan seha bergilir-gilir mandi dan solat. Settle semua, around kul 8 cmtu tetamu mulai ramai. Begitu jugak kawan-kawan ibu. Penuh depan dan belakang. Riuh sekejap. I ngan ibu tolong Mak Sal bungkus kan untuk kawan-kawan dan sedara. Majlis abis around 930 cmtu. Settle semua, kemas kemas. Borak ngan family sebelah ayah, layan anak-anak jiran. Siap kemas totally jam 11 cmtu. I terus tumbang, tak sempat mandi just wash up sahaja. Kepenatan okay. 

Masa kenduri berlangsung menu yang di hidang kan biasa-biasa sahaja. Yang tak boleh nak tampung kuih muih, sangat banyak ok. Ramai jiran-jiran sedekah plus ibu pun ada tempah dua jenis maka bertambah-tambah lah jenis kuih muih. Main menu malam kenduri tu :

Nasi putih
Ayam masak lemak cili api
Daging masak kicap
Sambal goreng jawa
Kubis goreng
Sambal belacan plus ulam-ulaman
Ikan masin bulu ayam

Kuih muih pula :
Talam cendol 
Pulut hijau 
Pulut durian
Karipap
Bingka labu
Kasturi goreng
Kuih bakar
Kuih cara

Ni lah makanan nya. Ada yang tade gambar.

Credit to encik google for the few picture.
 
 
p/s : ibu pesan nak wat kenduri kawen bukan guna duit sikit.
so menabung lah dari sekarang since jiran dah bersuara next is my turn. Haha