Monday, September 16, 2013

aku terima nikahnya

hye hye hye

As usual lah, I dapat update blog bila free and bila otak I rasa serabut. Dengan cara ni I dapat lupakan sekejap masalah yang melanda otak I. Kali ni I nak share it's all about my new family members. Actually this September which is this month is a busying month for us one family also big family. Why I said that, this is because my eldest siblings in my family menamatkan zaman bujang nya bersama pilihan hatinya. Tanggal 13hb September 2013, dengan sekali lafaz. Alhamdulilah abang I dah bergelar suami uolls. Husband to Nur Haniza binti Mahmod. To my sista welcome to Suri's Family. Since this is the first marriage in our family, we all semua kurang faham sikit adat mengadat ni. Al-maklum lah kami kurang nak pentingkan adat-adat ni. Tapi dah nama nya pun orang melayu kan. haha, Qiute nice bila family kakak ipar I ni kuat dalam dalam mengamalkan adat-adat melayu ni. Thanks to you guys because of you we all the new generation still can feel it. 

Seperti sedia maklum, orang Johor kan, sangat kuat dengan adat. Bila bertunang dah nampak dah. Kenapa I cakap camni. Kalau kat johor kan bila keluarga lelaki dah masuk meminang, on the day pihak lelaki datang anta cincin they need to sertakan sekali duit tanda which is duit tanda ni like jumlah duit hantaran yang nak diberi kepada bakal isteri lah. Benda tu actually sebagai bukti lah, nanti orang pihak sebelah cakap tade bukti bila kita bercakap macam tu j. Ibu I agak pening sebab pertama kali. Hahaha. I pun kene tempiasnya. Tape pengalaman. On the day hari pernikahan biasa lah tok kadi ikut lah segala step-step sebelum akad nikah berlangsung. lepas nikah, ada majlis berinai. Biasa nya malam sebelum majlis bersanding. Malam berinai ni sama macam majlis tepung tawar j cuma beras dia ganti ngan inai. Apa lagi tenyeh j lah kat pengantin. Huahua. Dengki lah. Bila lagi kan.

Masa bersanding masa paling seronok kalau kat Johor. Sebabnya, ada satu adat yang kat semua tempat tade kecuali Johor. Iaitu adat tol untuk pengantin lelaki so siapa-siapa dapat bakal isteri belah johor kene lah sediakan duit tol lebih-lebih yea. Bukan untuk tol Plus sahaja. Nak masuk ke rumah pengantin perempuan pun kene tol tau. Kalau yang mendengki ni biasa lah. Dorang panggil kerabat dorang. Penuh depan pintu tanak bagi pengantin masuk. Tu baru kat pintu kat pelamin lagi, mak andam nya lagi. Botak-botak. hahaha. Since pengantin lelaki abang I, abang I suruh I jadi pembagi tol kepada penjaga-penjaga tol. Hahaha. Seronok ok. Paling seronok. Ramai lah berebut-rebut nak duit tol tu. Lepas settle segala tol, dapat lah si pengantin lelaki ketemu pengantin perempuan. After that biasa lah majlis tepung tawar belaku. Lepas tu biasa lah makan beradab then potong kek. 

Since we guys masing-masing nak balik jauh. Kami pendekkan masa, lepas makan amek gambar family then pulang ke rumah masing-masing. Sampai ketemu semula yea semua on 28hb. Kat umah I pula.

to big brother :
happy newly weds
may ur marriage lasting till jannah
be a good husband to your wife
treat her as well as ur treat ur tipah
cepat-cepat ada baby. tak sabar nak jadi anty

family picture


duit tol time

1 comment:

  1. perh, tol nya ramai tol. kat pelamin lom lagi tuu kan. hehe

    ReplyDelete